Dyskusja
:
HDD > 64GB vs. fdisk & PQ Magic 8.0 - zapraszam !
Podgląd pojedynczego posta
30.01.2003, 15:45
#
9
GOLOMB
Gość
Re: HDD > 64GB vs. fdisk & PQ Magic 8.0 - zapraszam !
Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !
Stoczyłem wczoraj zaciety bój z dwoma programami do partycjonowania dysków twardych.
Przeczytałem sporo na ten temat / był tesh temat na forum oraz wiele rozmów na GG /thx LeWaP,Sniper, Zip
/
Zaopatrzyłem sie w :
Nowy HDD Caviar 80GB JB 8MB Cache
Dyskietka startowa Win98SE
Dyskietka startowa Win98SE z niby patchem od MS poprawiającego działanie fdiska
PM 8.0 na starym dysku twardym i na CD - / bałem sie go jak ognia ale zawsze alternatywa musi byc /
Dysk dotarł do mnie z komputronika ok godziny 11.
Odczekałem jeszcze troche zeby doszedł do temp pokojowej i zamontowałem go jako master na pierwszym kanale IDE
Start kompa - dysk rozpoznany poprawnie jako WDC 800JB 76GB / mam najnowsyz bios płyty głównej wiec inaczej byc nie mogło
/
No i przystepuje do dzieła
Startuje z dyskietki system informuje ze nie ma załozonych partycji na HDD
Odpalam FDISK ten po modyfikacji za pomoca łaty MS
Chce załozyc partycje podstawowa - i tu pierwszy zonk !
patch od MS jest do dupy !!
FDisk rozpoznał HDD jako 11GBz kawałkiem czyli spełnił sie najczarniejszy scenariusz 76GB - 64 GB = 12GB !!
No to ja troche poddenerwowany wychodze z FDISKA i odpalam go ponownie i kaze załozyc partycje na całym dostepnym dysku - myslałem ze bede miał tylko 11GB ale po formacie partycje miała 76GB czyli ok !!
Chciałem podzielic dysk na partycje - zdesperowany usunąłem dzieło fdiska od MS i podjałem próbe z fdiskiem od PM 8
No to biore Dosowego PM 8.0 FULL Retail i odpalam jego fdiska i
... tu kolejny zonk !!
Ten widzi dysk jako 8GB !!!
.......................................
Tutaj była chwila pomyslunku
.......................................
Złapałem za mojego nowego SIEMENSA S45i
i wykonałem pare sesemesów do kolego LeWapa - odpowiedz jednoznaczna - uzyj PM 8.0 z pod windy !
Ok bałem sie tego progsa jak ognia ale nie było wyjscia
Wróciłem do FDISKA załozyłem te 76GB partycje zainstalowałem WIN98 bez niczego i PM 8.0 ...
I w tym momencie zwracam honor temu programowi !!
Załozyłem partycje jakie chciałem z dokłądnoscią do 1MB i wsyztsko to za pierwszym razem - to było moje pierwsze sotkanie z tym progsem !!
Słyszałem ze czasami jak sie powieksza partycje a sa na nich dane to czasami sie cos psuje wiec zapobiegawczo zszedłaem do poziomu dysku startowego i zformatowałem kazda z 4 partycji
Zainstalowałem WINDE i wszystko chodzi miodzio !
TERAZ odnosnie samego dysku !
Dysk w porównaniu z IBM DTLA 307015 jest szybszy - widac to nawet przy łądowaniu sie windy
Jest cichutki - nie słychac go podczas przewalania z partycji na partycje 2GB folderu nie ma łomotu tylko głuche cichutkie stuki - bardzo ciche / brawo CAVIAR /
Kopiowanie 700MB cd z filmem na starym IBM zajmowało 7MIN teraz zajmuje 5 !!
Jestem z tego dysku bardzo zadowolony - i polecam go wszystkim jest naprawde warty swej ceny ...
PS: Proces dzielenia na partycje byłby bezbolesny gdyby nie ten fdisk ale mówi sie trudno problem rozwiazany
POZDRAWIAM i dziekuje wszystkim którzy pomogli mi w dokonaniu wyboru oraz wystawili teorie oraz zaoferowali pomoc przy jego przygiotowaniu do pracy !
Dzeki chłopaki !
POBUDKA !!!! WSTAWAC !!!! WIEM ZE NUDNE ALE NAPISAC MUSIAŁEM !!!
powiem krótko i zwięźle ....TYLE HAŁASU O NIC !!! proste że jak mam 2 dysk to podłączan BIWY jako slve i zakładam partycje PM8. proste ....szok .....