Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.01.2003, 15:45   #9
GOLOMB
Gość

Re: HDD > 64GB vs. fdisk & PQ Magic 8.0 - zapraszam !

Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Stoczyłem wczoraj zaciety bój z dwoma programami do partycjonowania dysków twardych.

Przeczytałem sporo na ten temat / był tesh temat na forum oraz wiele rozmów na GG /thx LeWaP,Sniper, Zip/

Zaopatrzyłem sie w :

Nowy HDD Caviar 80GB JB 8MB Cache

Dyskietka startowa Win98SE

Dyskietka startowa Win98SE z niby patchem od MS poprawiającego działanie fdiska

PM 8.0 na starym dysku twardym i na CD - / bałem sie go jak ognia ale zawsze alternatywa musi byc /

Dysk dotarł do mnie z komputronika ok godziny 11.

Odczekałem jeszcze troche zeby doszedł do temp pokojowej i zamontowałem go jako master na pierwszym kanale IDE

Start kompa - dysk rozpoznany poprawnie jako WDC 800JB 76GB / mam najnowsyz bios płyty głównej wiec inaczej byc nie mogło /

No i przystepuje do dzieła

Startuje z dyskietki system informuje ze nie ma załozonych partycji na HDD

Odpalam FDISK ten po modyfikacji za pomoca łaty MS

Chce załozyc partycje podstawowa - i tu pierwszy zonk !

patch od MS jest do dupy !!

FDisk rozpoznał HDD jako 11GBz kawałkiem czyli spełnił sie najczarniejszy scenariusz 76GB - 64 GB = 12GB !!

No to ja troche poddenerwowany wychodze z FDISKA i odpalam go ponownie i kaze załozyc partycje na całym dostepnym dysku - myslałem ze bede miał tylko 11GB ale po formacie partycje miała 76GB czyli ok !!

Chciałem podzielic dysk na partycje - zdesperowany usunąłem dzieło fdiska od MS i podjałem próbe z fdiskiem od PM 8

No to biore Dosowego PM 8.0 FULL Retail i odpalam jego fdiska i

... tu kolejny zonk !!

Ten widzi dysk jako 8GB !!!

.......................................

Tutaj była chwila pomyslunku

.......................................

Złapałem za mojego nowego SIEMENSA S45i i wykonałem pare sesemesów do kolego LeWapa - odpowiedz jednoznaczna - uzyj PM 8.0 z pod windy !

Ok bałem sie tego progsa jak ognia ale nie było wyjscia

Wróciłem do FDISKA załozyłem te 76GB partycje zainstalowałem WIN98 bez niczego i PM 8.0 ...

I w tym momencie zwracam honor temu programowi !!

Załozyłem partycje jakie chciałem z dokłądnoscią do 1MB i wsyztsko to za pierwszym razem - to było moje pierwsze sotkanie z tym progsem !!

Słyszałem ze czasami jak sie powieksza partycje a sa na nich dane to czasami sie cos psuje wiec zapobiegawczo zszedłaem do poziomu dysku startowego i zformatowałem kazda z 4 partycji

Zainstalowałem WINDE i wszystko chodzi miodzio !

TERAZ odnosnie samego dysku !

Dysk w porównaniu z IBM DTLA 307015 jest szybszy - widac to nawet przy łądowaniu sie windy

Jest cichutki - nie słychac go podczas przewalania z partycji na partycje 2GB folderu nie ma łomotu tylko głuche cichutkie stuki - bardzo ciche / brawo CAVIAR /

Kopiowanie 700MB cd z filmem na starym IBM zajmowało 7MIN teraz zajmuje 5 !!

Jestem z tego dysku bardzo zadowolony - i polecam go wszystkim jest naprawde warty swej ceny ...

PS: Proces dzielenia na partycje byłby bezbolesny gdyby nie ten fdisk ale mówi sie trudno problem rozwiazany

POZDRAWIAM i dziekuje wszystkim którzy pomogli mi w dokonaniu wyboru oraz wystawili teorie oraz zaoferowali pomoc przy jego przygiotowaniu do pracy !

Dzeki chłopaki !

POBUDKA !!!! WSTAWAC !!!! WIEM ZE NUDNE ALE NAPISAC MUSIAŁEM !!!
powiem krótko i zwięźle ....TYLE HAŁASU O NIC !!! proste że jak mam 2 dysk to podłączan BIWY jako slve i zakładam partycje PM8. proste ....szok .....
  Odpowiedz cytując ten post