Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.03.2009, 15:36   #5
bunio11
Gość

Cytat:
Napisany przez scalak77 Podgląd Wiadomości
Jaki masz kabelek 80 czy 40 pinowy bo jeśli 40 to tu też tkwi problem.
Tego nie wiem :/ Jak można to sprawdzić ?

Cytat:
Płyta posiada 1 kontroler dla EIDE (PATA) więc w biosie możesz mieć źle skonfigurowane,
Więc jak to ustawić ?

Cytat:
kolejna sprawa to mogłeś odinstalować sterowniki odpowiedzialne za SATA i nic to nie pomoże wtedy
nic nie ruszałem, padło to samo z siebie, zresztą robiłem formata

Cytat:
Jeśli potrafisz wgrać bios to wgraj sobie najnowszy, z tej strony http://www.gigabyte.pl/products/mb/d...6gm-s2_20.html pobierz najnowsze stery opisane jako Chipset i zainstaluj, do wgrania biosu spod systemu potrzebujesz programu @bios dostępny na tej stronie http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...lity_List.aspx (8 pozycja).
a który ten bios dokładnie pobrać ? nie chcę nic zepsuć.

Spróbuj tak:
Odłącz napędy, pobierz stery do chipsetu, zainstaluj je rebot, jak wstanie wyłącz kompa podłącz napędy i zobacz co się stanie

Cytat:
Sprawdź czy w Mój Komputer - Panel Sterowania - System - (zakładka) Sprzęt - Menadżer Urządzeń -Kontrolery IDE ATA/ATAPI - Podstawowy Kanał EIDE - (zakładka) Ustawienia Zaawansowane w okienku Tryb Transferu masz ustawione DMA jeśli dostępne a poniżej powinno pisać w przypadku kiedy jest podpięty napęd Ultra MDA tryb x (gdzie x to cyfra) jeśli pisze że "Nie dotyczy" to znaczy ze napęd nie jest podpięty pod ten kontroler
tu mam wszystko dobrze.

Cytat:
Jak masz 2 napędy na tym samym kablu to poniżej powinno być tak samo tylko że cyferka może być inna i jest to zależne od tego jaki tryb UDMA obsługuje napęd
no mam własnie pod jeden kabel te dwie nagrywarki podłączone.

edit:

zainstalowałem nowego biosa, ale nic on nie pomógł...
może tak jak mówiłeś jest coś źle w biosie ustawione ?

Ostatnio zmieniany przez bunio11 : 18.03.2009 o godz. 16:28
  Odpowiedz cytując ten post