Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.03.2009, 12:37   #47
kacey
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.03.2009
kacey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez MacGyver Podgląd Wiadomości
Tylko, że***8230; jeżeli dane które zaszyfrowałeś mogą być materiałem dowodowym na Twoją niekorzyść to masz nakaz udostępnienia szyfrów/kodów/kluczy.
Prawda, ale w... Wielkiej Brytanii.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewto...p?f=7&t=309862

Cytat:
Program TrueCrypt umożliwia tworzenie dwóch rodzajów plików-kontenerów. Pierwszy z nich jest zwykłym plikiem, który jest chroniony tylko jednym hasłem (lub hasłem i plikiem-kluczem); drugi, umożliwia nam stworzenie takiego pliku-kontenera, w którym jest zawarty tzw. wolumin ukryty, czyli drugi wirtualny dysk (chroniony innym hasłem).

Zapytacie po co tworzyć dysk w dysku? Wyobraźmy sobie taką sytuację, że ktoś (sąd) zmusza nas do podania hasła dostępu do jednego pliku-kontenera, a my nie możemy odmówić. Wtedy podajemy jedno z dwóch haseł do naszego pliku i jest to akurat to hasło, które np. otworzy pusty dysk albo dysk na którym nie ma niczego ***8222;ważnego***8221;. Drugie hasło pozostaje nadal naszą słodką tajemnicą i nadal chroni nasze ***8222;tajne miłosne mejle***8221;.

Sposób ten wykorzystuje tzw. zasadę legalnego zaprzeczenia. Gdybyśmy mieli utworzony plik-kontener zabezpieczony tylko jednym hasłem to podanie tego hasła wiąże się z wiadomymi konsekwencjami. Zasada legalnego zaprzeczenia jest szeroko stosowana w Wielkiej Brytanii, gdzie odmowa podania hasła traktowana jest jako utrudnianie postępowania i w sprawach takich zapadają wyroki skazujące. W przypadku woluminów/dysków ukrytych całkiem legalnie możemy podać inne hasło i tym samym wykazać, że w naszym szyfrowanym dysku nie ma nic co mogłoby budzić wątpliwości.

Najważniejszą informacją jest jednak to, że nie można w żaden sposób udowodnić, że w danym pliku-kontenerze istnieją dwa różne dyski. Nawet po otwarciu ***8222;nie tajnego dysku***8221; nie da się udowodnić, że jest jeszcze inny, bardziej tajny. Z tego powodu zalecam zawsze tworzenie plików-kontenerów z woluminami ukrytymi.
kacey jest offline   Odpowiedz cytując ten post