Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.03.2009, 13:59   #8265
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie warto wypierać MP3 na rzecz czegoś bezstratnego. Musi byc i format stratny i bezstratny. Różne są tylko zastosowania. To tak jakbyśmy chcieli wywalić JPG na rzecz PNG.

Natomiast główny problem moim zdaniem to patenty. FLAC, Vorbis i Speex są wolne i moim zdaniem je należy wspierać. Do tego są całkiem niezłe, więc nie jest to jakieś szczególne wyrzeczenie Do lamusa raczej nie przejdą - dopóki coś dobrego jest za darmo, zawsze sie znajdze ktoś kto będzie chciał tego używać.

Natomiast MP3 samo w sobie powinno odejść do lamusa i zostać zastąpione przez Vorbisa. Raz, że nigdy nie było darmowe. Dwa że w porównaniu z nowymi formatami jest po prostu słabe.

Nie widze powodów, dla których flac czy vorbis nie są bardzo często obsługiwane w odtwarzaczach (pomijając samsunga, iriver i chińskie różności).
Vorbis przy 160kbit oferuje praktycznie jakość "transparentną", a jego maks wynosi aż 512kbit. Prawdę mówiąc ja nie używam FLACa właśnie dlatego że jest Vorbis (zgodnie z zasadą - może i kopia jest stratna, ale ja tego nigdy nie usłyszę). Oczywiście nie mówię w żadnym wypadku, że FLAC jest niepotrzebny.

btw w plikach *.ogg może być FLAC, Vorbis albo speex, te formaty są blisko siebie.

Jak dla mnie odtwarzacz przenośny powinien obsługiwać Vorbisa, opcjonalnie FLAC i MP3, a reszte AAC , WMA i inne wynalazki można sobie darmować. Same z nimi problemy. Więcej uwagi chyba przkładali w nich do DRM niż do dźwięku.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.03.2009 o godz. 14:21
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post