Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.03.2009, 05:03   #4
Caius
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.10.2007
Caius w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie przypuszczałem, że ktoś odpowie. Zatem wielkie dzięki.
Może trochę inaczej. Korzystam z DVD FAB Platinum.
Obraz piękny, ale format panoramiczny na tv 4:3 nieco irytuje.
Szczególnie ta "wściekła" panorama. Tą drugą ze średniej szerokości pasami można przeżyć.
Zakładałem, że skoro nowe tv czy też dvd mają opcje likwidacji czarnych pasów, to istnieje także program, który aprobuje pliki (chyba) vob i daje możliwość krokowego rozciągnięcia obrazu. Oczywiście nie do pełnego 4:3.
Myślałem, że SUPER v2009 Build 35(2) rozwiąże problem, bo niby pracuje w oparciu o takie same rozszerzenia plików jak DVD Fab.
Niestety po zastosowaniu w Vide Scale Size 720x480 (chyba jest to panorama z mniejszymi pasami) i po przeróbce - powstałe pliki formatu vob nie są akceptowane przez DVD Fab.
Aha, jeszcze zastosowany kodek (raczej kiepski) z uporem robi kompresję i zamiast 1 GB mamy 700 MB.
Pewnie można jakiś konwerter z mpeg2 i AC3 i do, np Sony Vegas.
Jednak wspomniane filmy są w idealnym stanie bez loga i innych badziewi.
Aż szkoda je "tarmosić" kodekami to w jedną i drugą stronę z niewiadomą jaka będzie jakość obrazu "po przejściach".
Tak filmy zgrane z tv Cana+, HBO aż proszą się o jakościowy retusz i z tym będę musiał się zmierzyć stosując Sony Vegas.
Zatem prośba o podpowiedź czy istnieje program, który akceptuje standard dvd (vob) i posiada opcję "vide scale size" lub jej podobną?
Oczywiście przeszukuję Internet, ale z marnym rezultatem.
Caius jest offline   Odpowiedz cytując ten post