Witam , wgrałem do mojego pioneera 216 firmware 216L które powinno automatycznie zmieniać bitsetting na stałe natomiast po wypaleniu kilku płyt różnymi programami (nero , clonedvd2 , dvdfab) nero discspeed pokazuje w zakładce info o dysku - booktype jako DVD+R a nie DVD-ROM , czy tak powinno być ? może jeszcze trzeba coś ustawić ? Mam jeszcze jeden problem otóż próbowałem nagrać płytke TDK dvd-r wypalając obraz dvd , 3 płytki pod rząd się zjarały nie wiem czy to wina nero9 , czy moze nagrywarka nie chce wypalac -R albo może coś z płytkami nie tak

W załączniku log z nero może to pomoże rozwiązać problem . Załączam 3 skany- 2 pierwsze takich samych płytek verbatima ale z innych opakowań wypalonych tymi samymi danymi w clonedvd2 pierwsza palona x8 (po świeżej instalce systemu - utworzyłem raid 0 z 2 dysków ) druga x4

(nagrywana przed formatem)dziwne że skanowanie ustawione jest na x8 a ledwo x2,5 wyciąga na wykresie.Trzeci skan płytka tdk palona x12 (nagrywana przed formatem) i test prędkości średnio tylko 6,63 gdzie w poprzednich postach prędkość średnia była w granicach 12. Dlaczego jest tak niska ?