Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.03.2009, 02:45   #24
Ktosiek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2005
Ktosiek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich.

Panowie, mam pytanie - otóż, posiadam dysk przenośny(zwykły HDD), zaszyfrowałem go TC. Jednakże nie skorzystałem z rady w poradniku na CDRinfo (swoją drogą, brawa dla autora ) i zamiast szyfrować cały dysk, zaszyfrowałem partycję (systemowa, formatowana na szybko w menu zarządzanie windy, rozmiar tej partycji to cała dostępna powierzchnia dysku). Teraz gdy podepnę ten dysk windows widzi nową partycję której nie może odczytać i chce ją formatować - nie przeszkadza mi to, podobnie jak to, że z puli "literek" jedna odchodzi . Mam tylko pytanie, czy tak zaszyfrowana partycja jest tak samo "silna" jak zaszyfrowany cały dysk?. Mam wrażenie, że tak, jednakże prosiłbym o potwierdzenie moich przypuszczeń.

Nie wiem jak wygląda sprawa na normalnych windowsach, bo od paru lat używam nlite'a -XP/vista potrafią same sformatować nowy dysk twardy bez zgody użytkownika? (być może w tweakach zaznaczam jakąś opcję - po paru latach robi się to niejako automatycznie ).

Ogólnie z tego co zrozumiałem, szyfrowanie partycji jest o tyle lepsze, że w MBR nie ma żadnych oznak TC.

Aha, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wybrałem opcję z ukrytym wolumenem.

Ostatnio zmieniany przez Ktosiek : 31.03.2009 o godz. 02:50
Ktosiek jest offline   Odpowiedz cytując ten post