Cytat:
Napisany przez Ktosiek
Mam tylko pytanie, czy tak zaszyfrowana partycja jest tak samo "silna" jak zaszyfrowany cały dysk?. Mam wrażenie, że tak, jednakże prosiłbym o potwierdzenie moich przypuszczeń.
|
Nie ma w zasadzie żadnej różnicy w poziomie bezpieczeństwa pomiędzy szyfrowaniem partycji a dysku (czyli Twoje podejrzenia są słuszne

).
Cytat:
Napisany przez Ktosiek
Nie wiem jak wygląda sprawa na normalnych windowsach, bo od paru lat używam nlite'a -XP/vista potrafią same sformatować nowy dysk twardy bez zgody użytkownika? (być może w tweakach zaznaczam jakąś opcję - po paru latach robi się to niejako automatycznie  ).
|
Windows będzie proponował sformatowanie partycji, której nie rozpozna, ale na pewno sam tego nie zrobi.
Cytat:
Napisany przez Ktosiek
Aha, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wybrałem opcję z ukrytym wolumenem.
|
To zależy, wybranie tej opcji może pomóc, ale nie zawsze. Ktoś kiedyś napisał, że to opcja przydatna dla tajnych agentów i rzeczywiście chyba trochę tak jest - jeżeli wyobrazimy sobie sytuację, że ktoś odbiera tajnemu agentowi dysk i celując do niego z pistoletu pyta o hasło - wówczas agent podaje hasło "zewnętrzne", a napastnik dostając się za jego pomocą do dysku i tak "nie widzi" danych, które chciał zdobyć.
W życiu codziennym takie sytuacje raczej nie występują, więc nie sądzę, żeby stosowanie ukrytych wolumenów było konieczne, o ile nie spodziewamy się, że ktoś zechce siłą zdobyć nasze hasło. Bo jeśli chodzi o złamanie hasła, tak samo trudno jest złamać dane hasło, gdy jest ustawione dla zewnętrznego czy ukrytego wolumenu, tu nie ma żadnej różnicy.