Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.04.2009, 12:33   #1
sir Trotyl
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.07.2003
sir Trotyl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Obciążenie procka podczas kopiowania DVD

Witam,
mam pytanie do Szanownych Ekspertów:
posiadam kompa AMD 2800+, 2GB Ram, płyta MSI k6 Delta system XP - czyli sprzęt nienajgorszy;
ostatnio zmieniałem nagrywarkę i kupiłem LG GH22LS30 Sata - czyli najnowszy model z LS.
I teraz zaczynają sie schody - podczas kopiowania zawartości dvd na dysk obciąża procka na 100%, podczas nagrywania materiału podobnie 100% obciążenia.
Co ciekawe Menager zadań wykazuje obciążenie lecz nie pokazuje żadnej aplikacji, która by zajmowała ten czas.
Na poprzedniej nagrywarce IDE problem nie występował - czyli wina jest raczej po stronie sata.
Mam najnowszy bios w tej nie nowej już płycie gł. najnowszy bios w nagrywarce oraz najnowsze stery VIA.

Jak rozwiązać problem tego obciążenia (nie daje się komfortowo śmigać po necie kopiując płyty).
Słyszałem o przejściówkach sata-ide lecz te podobno nie obsługują napędów optycznych, lub kart pci-sata, lecz nie wiem czy ich zastosowanie coś tu da.
Słyszałem też opinię, że Xp nie radzi sobie dobrze z napędami sata gdyż jest to tylko emulacja kontrolera i podobno problem znika w Viście - lecz instalacja visty na moim sprzęcie to może być porażka.
Co radzicie ??
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-1.jpg  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online