Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.04.2009, 09:00   #7
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na początek troche zasmuce - bardziej to wyglada na awarię napędu. Ma już 2 lata - dla napędów optycznych to bardzo dużo, nawet mój pioneer 112 który jeszcze nie ma 2 lat od pewnego czasu zachowuje sie gorzej niz jak był nowy - mimo że używany był sporadycznie. Pare płyt na miesiąc max.
Aktualizacja firmware w tym wypadku niewiele pomoże - choć pomóc może. Ale bym na to nie liczył. Raczej to pomaga z nośnikami które nie chcą sie czytać z powodów logicznych (tzn nierozpoznanie nośnika). Jeżeli napęd kiedyś czytał a teraz nie to raczej mamy do czynienia z awarią.

Aktualizacja firmware w laptopie to problem nieco większy niż w przypadku komputerów stacjonarnych. Producenci lapów często wypuszczają swój firmware konkretny do danego modelu laptopa. W dodatku w innych wersjach dla napędu podłączonego jako master i slave. Wgranie nieodpowiedniego biosu może zrobić z napędu cegłę.

Z tego co piszesz upgrade firmware działa tylko z DOC, nie wiem dokładnie co to oznacza. Najbardziej pasuje mi "Disk On Chip" czyli mały serwisowy dysk ukryty w środku. Ale nie spotkałem sie z takim rozwiązaniem w laptopach.
Poza tym program oczekuje napędu podpiętego w trybie ATAPI i takiego nie znajduje. Może masz go w trybie SATA? Zobacz jak jest ustawiony w biosie, (jeżeli w ogóle tam sie coś takiego ustawia.)
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post