Ja nagrywam kopie na TDK Scratchproof. Kosztują co prawda 3zł za sztukę ale nie narzekam - nigdy żadna mnie nie zawiodła. Te z 2005 roku wciąż działają świetnie.
Dodatkowo naturalnie kopii bezpieczeństwa nie używam na codzień tylko leżą w szafie.
Myśle że 5 lat spokojnie wytrzymają, co roku można zrobić test jakości i w pore przegrać na nowe nośniki - choć w przypadku Scratchproof nie miałem takiej potrzeby. Na - nawet żadnej jeszcze nie zarysowałem - wszystkie wygladają jak nowe. Porządny twardy (i ciężki) poliwęglan.
DVD RAM też są dobre, może nawet lepsze.
Generalnie bezpieczne składowanie dużej ilości danych jest sporym problemem, bo nośniki mają swoje wady. Np duże pendrive jest niezłe - ale drogie i zazwyczaj pada w całości a to juz całkiem marnie. DVD mają małą już pojemność. Dyski tez nie są bez wad, ale trzymanie na dwóch lub więcej dyskach jest w miare bezpieczne.
Streamerom nie ufam, bo miałem kiedyś Commodore C64
Ja zdjęcia trzymam na przykład na Scratchproofach zabezpieczonych ECC i dwóch dyskach twardych na dwóch różnych komputerach. Ale jest tego tylko <20GB. Nagrania z kamery są na Scratchproofach z ECC