Cytat:
Napisany przez sobrus
Generalnie bezpieczne składowanie dużej ilości danych jest sporym problemem, bo nośniki mają swoje wady. Np duże pendrive jest niezłe - ale drogie i zazwyczaj pada w całości a to juz całkiem marnie. DVD mają małą już pojemność. Dyski tez nie są bez wad, ale trzymanie na dwóch lub więcej dyskach jest w miare bezpieczne.
Streamerom nie ufam, bo miałem kiedyś Commodore C64
Ja zdjęcia trzymam na przykład na Scratchproofach zabezpieczonych ECC i dwóch dyskach twardych na dwóch różnych komputerach. Ale jest tego tylko <20GB. Nagrania z kamery są na Scratchproofach z ECC
|
Swego czasu, tez popadalem w paranoje i robilem kopie, kopie kopii, dodatkowo na dwoch, trzech dyskach.
Zupelnie bez sensu.
Zdjecia nagrywam raz - na DVD-RAM. Ciekawe i wazne - drukuje.
Dopoki jest miejsce, trzymam jeszcze na dysku.
Starczy.
Ponadto, jezeli mam czegos szukac dluzej niz 5 minut, wole to sciagnac z internetu. Wiec i tu sprawa jest prosta.
Ale topic nie o tym przecie.
Topic jest o tym, jak zrobic idealna kopie, zakupionej oryginalnej plyty.
Kopie
idealna - IMHO, takich nie ma.
(zapis elektroniczny co pawda robi idealna kopie plyty, ale pod wzgledem wylacznie zapisu, a nie wygladu - a tu o to chodzi)
Wiec aby miec idealna kopie pod wzgledem zapisu i wygladu, nalezy zakupic dwa egzemplarze. Proste i tansze i nie sprawia problemow natury etyczno-estetycznej.
Ale pojawia sie problem, albowiem nawet dwie takie same egzemplarze, roznia sie od siebie drobiazgami, wiec co dalej........?
IMHO, dyskusja ma posmak absurdu, i jak dla mnie przekroczyla granice bezsensu.
EOT.