Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.04.2009, 10:19   #9
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości

Generalnie bezpieczne składowanie dużej ilości danych jest sporym problemem, bo nośniki mają swoje wady. Np duże pendrive jest niezłe - ale drogie i zazwyczaj pada w całości a to juz całkiem marnie. DVD mają małą już pojemność. Dyski tez nie są bez wad, ale trzymanie na dwóch lub więcej dyskach jest w miare bezpieczne.
Streamerom nie ufam, bo miałem kiedyś Commodore C64

Ja zdjęcia trzymam na przykład na Scratchproofach zabezpieczonych ECC i dwóch dyskach twardych na dwóch różnych komputerach. Ale jest tego tylko <20GB. Nagrania z kamery są na Scratchproofach z ECC
Swego czasu, tez popadalem w paranoje i robilem kopie, kopie kopii, dodatkowo na dwoch, trzech dyskach.
Zupelnie bez sensu.

Zdjecia nagrywam raz - na DVD-RAM. Ciekawe i wazne - drukuje.
Dopoki jest miejsce, trzymam jeszcze na dysku.
Starczy.
Ponadto, jezeli mam czegos szukac dluzej niz 5 minut, wole to sciagnac z internetu. Wiec i tu sprawa jest prosta.

Ale topic nie o tym przecie.
Topic jest o tym, jak zrobic idealna kopie, zakupionej oryginalnej plyty.
Kopie idealna - IMHO, takich nie ma.
(zapis elektroniczny co pawda robi idealna kopie plyty, ale pod wzgledem wylacznie zapisu, a nie wygladu - a tu o to chodzi)
Wiec aby miec idealna kopie pod wzgledem zapisu i wygladu, nalezy zakupic dwa egzemplarze. Proste i tansze i nie sprawia problemow natury etyczno-estetycznej.
Ale pojawia sie problem, albowiem nawet dwie takie same egzemplarze, roznia sie od siebie drobiazgami, wiec co dalej........?

IMHO, dyskusja ma posmak absurdu, i jak dla mnie przekroczyla granice bezsensu.
EOT.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post