Witam!!!
Na samym początku chciałbym poinformować:
-
tak, szukałem na google, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu (nawet na angielsko-języcznych forach).
-
tak, skorzystałem z opcji szukaj na forum i przeczytałem kilka cennych informacji.
Poza tym przejrzałem temat
zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-v1-0-a:
1.
Instalujemy ForceASPI
- Zainstalowałem wg instrukcji (wersja 1.8)
2.
Podpinanie napędów
- W laptopie nie ma zbyt dużego wyboru

3.
Tryb DMA
- Tak, nagrywarka jest jako: "Multi-Word DMA Tryb 2"
- Dodatkowo dysk systemowy jest także na "Ultra DMA tryb 5" !!!
- Posiadam też dysk zewnętrzny 500GB na USB 2.0 (dzieje się to samo)
4.
Najnowsze oprogramowanie
- Używałem Nero 8, ale dla pewności zainstalowałem Nero 9 -> bez zmian

- Wgrany najnowszy firmware do nagrywarki "JW02"
- Wszystkie poprawki z Windows Update są zainstalowane
5.
Informacje dodatkowe
- Obecnie do testów używam płyty DVD-RW Intenso
- Nagrywałem też na Verbatimach, więc to na pewno nie wina płyt
Opis problemu:
Otóż podczas nagrywania skacze strasznie pasek bufora nagrywarki. Wacha się on od 25% do 95%. Jeśli włączę w Nero rzeczywistą prędkość nagrywania to prędkość nagrywania waha się w granicach 1,2x - 1,5x. Dodatkowo przez pierwsze 7% nagrywarka nagrywa z prędkością 1,9x z buforem 95% (nie skacze). po przekroczeniu 7% nagrywaka zwiększa obroty i bufor zaczyna cały czas skakać, przez co wydłuża się czas nagrywania z 15minut do nawet 45min (nie liczyłem dokładnie). Po nagraniu płyty jest ona tak samo wolno odczytywana!!! Skopiowanie zawartości płyty trwa ok. 30 min.
Dodam iż, gdy miałem podłączoną nagrywarkę zewnętrzną IDE na USB 2.0 to takie problemy nie występowały. Wszystko nagrywało się normalnie.
Informacje dodatkowe:
- Laptop z prockiem 1,5Ghz Centrino
- RAM: 2GB
- HDD systemowy: 80GB Hitachi z cachem 8MB
- HDD zewnętrzny USB: 500GB WD (chyba SATA, bo jest zapakowany z oryginalną obudowę)
- prędkość wypalania DVD: 4x (innej nie używam)
- nagrywarka: LG GSA-T40N z najnowszym biosem
- Oprogramowanie: aktualnie Nero 9.0.6.0, Norton Internet Security 2007, Windows XP.
Tak więc co należy o tym sądzić?? Może to wada nagrywarki?? Miał ktoś podobny przypadek??