Cytat:
Napisany przez polakT
Wracając do aukcji, czy nie jesteście ciekawi do czego osoba używała Photoshopa - ostatnio koleżanka prosiła mnie o PS bo chciała zmniejszyć fotki na nasza-klasę i kontrast+jasność poprawić :/ - nieświadomość ludzi czasem dobija ...
|
Wstyd powiedzieć, ale sam wiele lat temu miałem na dysku Photoshopa (fakt, że bardzo starą wersję, ale zawsze), której używałem sporadycznie do mniej więcej tego samego

. Ale potem zacząłem po kolei wymieniać wszystko na oryginały i Photoshop, ze względu na cenę, musiał wylecieć (chociaż nie powiem, niektóre rzeczy robiło się w nim jednak łatwiej).
Cytat:
Napisany przez Stanley
Dobrze, masz zamienniki... Tylko ze potem idziesz do szkoly/na uczelnie/do pracy i zazwyczaj masz tam oryginalne oprogramowania, na ktore w tym momencie patrzysz i robisz klasyczna rybke. Znajomosc platnych programow jest zreszta nieraz wymogiem na dane stanowisko pracy i nie wmowisz mi, ze jest inaczej. Niby jest roznica w tym, co mowisz, ale wniosek jest ten sam - ludzi na oryginaly po prostu nie stac. Jesli Ciebie stac - mozesz sie cieszyc. Ja nie mam zamiaru jednak zamiaru odmawiac sobie czegos innego, aby kupic oryginalna plytke z czyms za 300zl, wybacz, za drogo. Miedzy 60 a 100zl bym sie mogl jeszcze zastanowic...
|
Zaryzykuję, że prawie każdego, kto jest sobie w stanie kupić komputer, stać i na podstawowe do niego oryginały. Problem polega tylko na tym, że karty graficznej z internetu ściągnąć się nie da, Windowsa natomiast już tak. I dla większości osób to jest wystarczający powód, aby to robić.
Co do znajomość oprogramowania to zgadzam się, może być to problem. Tylko, że gdyby nie łatwość używania piratów, trzeba by się było zastanowić i znaleźć inne rozwiązanie. Bo sposoby są (kursy - wiele darmowych, wersje demonstracyjne, możliwość korzystania na uczelni itp.), tylko że wymagają większego zainteresowania niż znalezienie w google odpowiedniego torrenta.
Ostatnie zdanie jest śmieszne. To tak, jakbyś stwierdził - 19% podatku to za dużo, gdyby wynosił 10 to mógłbyś się jeszcze nad jego płaceniem zastanowić.
Prawo pozostaje prawem, bez względu na to, czy jest dla nas wygodne.