To prawda, że wiele rzeczy, nie tylko oprogramowanie, jest w Polsce drogie - za drogie. Ale są dwie kwestie. Jedna, o której już wspomniałem wcześniej, to niewspółmierność cen do zarobków, ale jak pisałem problemem są tu przede wszystkim bardzo niskie - w odniesieniu do pozostałej części Europy, czy Ameryki - zarobki. Druga to to, że dziwnych właśnie powodów ceny u nas są często wyższe niż w innych częściach świata (pomimo znacznie niższych zarobków). Jaka jest tego przyczyna cholera wie. Ja jednak cały czas uważam, że problemem jest niska świadomość konsumencka połączona z ograniczoną konkurencyjnością na rynku.
Mieszkałem trochę w Stanach i na podstawie obserwacji tamtejszego rynku konsumenckiego wyrobiłem sobie takie wrażenie, że gdyby jakiejś firmie/producentowi coś 'odbiło' i próbował sprzedawać towary w takich cenach, jak w Polsce, to bardzo szybko zniknąłby z rynku. Po prostu klienci natychmiast odwrócili by się od niego, bo po pierwsze szanują własne pieniądze i nie dadzą się robić w konia, a po drugie na rynku jest tylu chętnych do natychmiastowego wypełnienia luki, że nie byłoby problemu ze znalezieniem alternatywy.
U nas jednak jest inaczej i mam wrażenie, że bardzo daleko nam pod tym względem do normalności.