Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.04.2009, 18:36   #180
pavludek
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.04.2009
pavludek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam. Mam problem z nagrywarką - kupiłem ją w związku z problemami ze starą SAMSUNG TS-H552B (zaczęła nie zamykać nagrywania dvd-rw co oznacza że laser nie ma siły i siada, ale co sie dziwić - kupiona 17 grudnia 2004 roku - PONAD 4 LATA!) i tu się pojawia pionek. Po nagraniu pierwszej płyty sprawdziłem jak wygląda wykres w BENCHMARK i... tragedia!

Czego może być to wina, bo mi nic nie przychodzi do głowy? Sterownik do SATA zainstalowałem i puściłem opcje UTWÓRZ DYSK w nero drive speed i wygląda to tak:

(podobnie jak u innych forumowiczów, tylko fioletowy wykres ma duże wachania, zresztą nie wiem co on oznacza. Bufor też chyba dobry - 95 %). Po puszczeniu jeszcze raz benchmarka stan sie nie zmienił, ale niepokoi mnie użycie procesora. Czytałem że przy połączeniu SATA jest on większy niż ATA, ale nie kończyć 8x, a co dopiero 4x!? Coś jest pewnie nie tak bo procek core2duo 8400 3.0GHz i płyta dobra bo VERBATIM

I jeszcze jedna sprawa: dla porównania przed zakupem nowej nagrywarki sprawdziłem jak se poradzi stara i wykres jest IDEALNY (no ale mała prędkość..)

Chiałem puścić test JAKOŚĆ DYSKU, ale nie uruchamia sie - wyskakuje komunikat NAPĘD NIE OBSŁUGUJE TEJ FUNKCJI! (mam tylko coś takiego)

(wersja nero disc speed - 4.12.1.0, na forum piszą że napęd nie obsługuje tej funkcji, tylko że inni dają ten wykres). ScanDisc przechodzi pomyślnie: 100% poprawnych sektorów. Prosze o pomoc, nawet jakiekolwiek nakierowanie mnie na naprawę tej sytuacji (stery, procek, nero?, cokolwiek). Może to wina płyty głównej ASUS P5Q Deluxe, ale nigdzie nie jej nie krytykują pod tym względem (zresztą ma najnowszy bios i sterowniki). Przy założeniu że to wina nagrywarki to jak można ją reklamować - przecież działa i nagrywa płyty, a okres juz dłuższy minął od zakupu(04.12.08r), więc jej nie wymienie na inną. Da sie sprawdzić jakimś innym programem JAKOŚĆ DYSKU (jitter + błędy) bo mam do nagrania ok. 50 płyt, a nie chce źle ich ponagrywać? POMÓŻCIE!!
pavludek jest offline   Odpowiedz cytując ten post