Witam ponownie.
Przede wszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie i poświęcony czas.
Ufff... a już myślałem ze ze mną coś nie tak i nawet nie umiem się posługiwać wyszukiwarką. (kamień z serca)

Postaram się odpowiedzieć na w/w posty:
post 1.
nie, nie testowałem KGB choć o nim dużo czytałem, i doszedłem do wniosku że on jak i większość użytych przez zemnie programów pakujących nie podoła, zadaniu gdyż, "kruczek" musi być w czymś innym.
post 2.
nie pomyliłem się,na 120%, był to COSI, wiem bo dokładnie pamiętam: po rozp. rara, w folderze były pliki: bin.data, bin.mode i załączony COSI (w takiej wersji lite, czyli tylko do unpaka tych plików) , ja natomiast gdy chciałem "w drugą stronę" użyłem COSI instalacyjnego.Niestety nie mam już tego obrazu jak i paczuszki, bo... w "nerwie", gdy mi nie wychodziło, usunąłem wszystko z mego kompa(no wiecie jak to jest...

)
Vagrant Story udało mi się znaleźć spakowany (nie rip) 81,4 MB, czyli jak piszesz "są gry które nie dają się do pewnych...."
post 3.
jak to są ripy, to i tak interesuję mnie jak ktoś skompresował 600 MB do 25,7 MB, a co do długości dekompresowania hmm.. czytajcie dalej...
A teraz co zauważyłem:
są to gry na PSX, tz. nie spotkałem innych plików aż tak skompres.
a co za tym idzie obrazy tych gier (.bin lub ISO)
spakow. w zip lub 7z
a teraz przykłady: (+ czasy dekompresji/ na moim kompie pentium 4 , zegar 2.0 mhz, pamięć 1.5 GB - czyli nic rewelacyjnego jak na dzisiejsze czasy

)
BLADE spak. 25.7 MB, rozpak. 596MB (.bin) -> czas 19 sek.
MEDIEVIL2 24.7 MB, rozpak. 461MB (.bin) -> czas 13 sek /samorozpakowywacz/
MEDIEVIL 16.3 MB rozpak. 501MB (.bin) -> czas 16 sek
a teraz trzymajcie się mocno 

RED ALERT SOWIET 7.33 MB rozp. 706MB !!! (.bin) -> czas 20 sek
C&C: RED ALERT ALIED 7.29MB rozp 701MB !!! (.bin) -> czas 28 sek
kurcze, robi wrażenie
pozwoliłem sobie zrobić paczuszkę w/w plików i umieścić ją na RS abyście mogli sami "obadać" oczywiście w celach edukacyjno-naukowych, dlatego podam link do nich na wasze PW,
Pozdrawiam
PS.
Wiem że ta strona nie popiera piractwa ani z tym rzeczy związanych, dlatego wszelkie dopiski do tego posta typu "a ja też bym chciał...", lub "interesuje mnie konkretnie ta a ta..." będą ignorowane.
Udostępniam tylko i wyłącznie moderatorom i administratorom tego Forum,jako szeroko znanym "znawcom tematu". Bo bardzo mnie ciekawi i interesuje zadziwiająca kompresja plików choć niestety związana (jak na razie) tylko z grami PSX.