Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.05.2009, 15:12   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Główna różnica jest w temperaturze i nasyceniu kolorów - Canon (i reszta) ma barwy cieplejsze, które bardziej się wszystkim podobają (mi również).
Przesycenie koloru (zwłaszcza czerwonego) to norma w kompaktach, ale Panasonic twardo stoi przy swoim stanowisku, bo z teoretycznego punktu widzenia jednak kolory panasonica są wierniejsze.
Ale ja też często "ocieplam" moje zdjęcia z FZ8. Kwestia ustawień balansu bieli, a przy fotografowaniu w RAW w ogóle nie ma to znaczenia.

@frog
nie, tragedii na pewno nie ma
To prawda choć nie do końca. Przy 'gołych' ustawieniach Panasonic ma nawet bardziej podbite kolory (swego czasu dawałem na forum zdjęcia porównawcze). Z kolei w Canonie da się je bardziej podbić z poziomu aparatu. Przy zmienionych ustawieniach rzeczywiście te w Canonie są przyjemniejsze dla oka (przynajmniej mojego ). Dodatkowo można również podbić odpowiednio kontrast.

Ale poza kolorami jest jeszcze kwestia szczegółowości zdjęcia i szumów. Tu moim zdaniem zdecydowanie lepiej radzą sobie Canony, a dla mnie jest to ważny parametr przy ocenie jakości zdjęć.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post