Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.02.2003, 20:10   #15
Santi
Bywalec

Data rejestracji: 31.12.2002
Santi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moj problem nie lezy w Deamonie lecz w czyms innym. Spedzilem wlasnie cale popoludnie na testowaniu mojego Teac'a 540 E i mysle ze gdzie indziej jest pies pogrzebany.

Robilem testy na dwoch programach: WinOnCd ver. 3.8 + service pack 2 oraz na CloneCD ver 4.1.0.0 oraz 4.2.0.2. Nagrywarka jest podpieta na osobnej tasmie jako Secondary master, system Win2k plus sp 3.

Podczas wykonywania zapisu z danych na dysku Hdd w winoncd nagrywarka zapisywala i pozniej odczytywala plytki bez problemow (zadnych bad'ow) problemy zaczely sie podczas robienia obrazu plyty zarowno w winoncd jak i clonecd (nie wiem jak jest w nero bo nie uzywam tego programu, ale domyslam sie ze byloby podobie). Podczas odczytu nagranych plyt pojawiaja sie bad blocki. Probowalem roznych mozliwych sposobow ktore moglyby sie za tym kryc: reinstal systemu, wlaczanie i wlaczanie Udma jak i autoplay czy nawet zmiana aspi 4.72 na force aspi 1.7. Nawet bez aspi recorder nie potrafil wykonac poprawnej kopi. Zaznaczam ze kopiowane plyty nie posiadaly zadnych zabezpieczen byly to filmy i programy uzytkowe.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, iz nagrywarka nie chrzani kazdej nagrywanej plyty, czasami jest to co druga plyta a czasami potrafi nagrac kilka plyt bez problemu po czym kolejna niszczy.

Kolega Esen twierdzi iz Deamon zle odczytuje image wykonane za pomoca Clonecd. Nie uzywam tego programu czesto a wiec nie moge sie na ten temat wypowiadac ale mimo wszystko wydaje mi sie ze akurat w moim przypadku Deamon odczytuje obraz prawidlowo gdyz pokrywaja sie bledy odczytu zarowno podczas kopiowania obrazu z Deamona jak i po nagraniu obrazu na plytke i pozniejszemu odczycie w clonecd.

To wszystko wskazuje na to iz to nie zapis jest zly tylko teac zle odczytuje dane na plycie. Idac tym tropem wykonywalem kilkadziesiat odczytow roznych nosnikow i daje sie zauwazyc jedna prawidlowosc przy odczycie danych nagrywarka potrafi wyraznie zwolnic (sprawa glownie dotyczy egzotycznych cd takich jak MediaStore, Dvision, Datex czy Acos). Zazwyczaj bledy pojawiaja sie wlasnie w strefie ktora sprawia problemy przy odczycie. Pomimo, ze nie jest to regula gdyz inne krazki tez nie daly sie prawidlowo odczytac, lecz stanowily mniejszy procent. Dopiero pozniej nagrane dane, przy odczycie wywalaly bad blocki (wczesiej clone nic nie sygnalizowal, zadnych badow w logu)

Probowalem roznych ustawien Clonecd, odczyt z korekcja sprzetowa, programowa, bez korekcji, rozne profile, amplify, wolniejsze odczyty i za kazdym razem problem nie znikal. zmiany biosu nagrywarki z z 1.0 E na 1.0f czy 1.0h nie pomagaja.

Nie jestem zadnym lamerem, nagrywam plytki juz pare ladnych latek, ta nagrywarka jest moim drugim Teac'iem i cos podonego nigdy mi sie wczesniej nie zadarzlo, ale teraz szczerze mowiac jestem o wlos od rzucenia recorderem o sciane.

Byc moze siada w tych nowych Teacach odczyt lub legendarna korekcja i trwalosc sa juz nieco przereklamowane. Naprawde nie wiem juz co robic gdyby ktoremus z odwiedzajacych forum wpadl do glowy jakis pomysl czekam z niecierpliwoscia na posty.

Pozdrawiam, Santi

Ostatnio zmieniany przez Santi : 03.02.2003 o godz. 10:30
Santi jest offline