Ja potrafie poznać markę nagrywarki i płyty oglądając film DVD...
oraz producenta pamięci flash podczas oglądania JPEGów z aparatu
nagrywając na kingstonie mój panasonic ma nieco żywsze kolory niż na sandisku, po nagraniu na płyte kodak gold - rzeczywiście kolory robią się jak z filmu kodaka
ktoś mi poleci jakieś dobre płyty i karty pamieci do Panasonica FZ8 ? czy jeżeli bede nagrywać pliki RAW to kolory się nie zmienią ?
do szału mnie doprowadza kalibracja monitora za każdym razem gdy przegram pliki na inny nośnik

Czy to prawda że nagrywanie na SDHC wprowadza aberracje chromatyczne przy długich ogniskowych

? Chyba kupie kompakt na karty CF takie jak w profesjonalnych lustrzankach. Dzięki większym rozmiarom jakość zdjęć jest zdecydowanie wyższa (mniejsze upakowanie pikseli!) - widziałem zdjęcia z Nikona D3X i karty Lexar - rewelacja.
ciekawi mnie też temat audiofilskich twardych dysków. Słyszałem że im mniej ma rpm, tym większa głębia i sprężysty bas (niższa prędkość obrotowa pozwala lepiej oddać niskie częstotliwości).
Niestety ciężko dziś kupić dyski 3600rpm (3600/60=60Hz, tyle mi wystarczy przy moich głośnikach, z resztą częstotliwość prądu w sieci w jest 50Hz więc i tak niżej nie zejde bez drogich platynowych przetworków )
Dodatkowo niektórzy zalecają wyłączyć tryb SMART, bo zmniejsza przestrzeń, oraz stosować pozłacane złącze SATA i kabelek sata za minimum 200zł.
co polecacie do odtwarzania muzyki - Core2 czy Phenoma? Który procesor wierniej odtwarza dzwięk na karcie Sound Blaster X-Fi? Słyszałem że na Core i7 jest wypas dynamika, ale ta cena