Cytat:
Napisany przez nimal
co do jezdzenia po chodniku - w Polsce jest nakaz jezdzenia po ulicy CHYBA ZE ZAGRAZA TO TWOEJEMU BEZPIECZENSTWU - wtedy masz prawo jechac chodnikiem
w przypadku miasta - po prostu wolno jezdzic chodnikiem dzieki temu przepisowi
|
Możesz podać przepisy?
Art. 33 Kodeksu Drogowego zna tylko takie wyjątki, gdy kierujący rowerem może poruszać się po chodniku:
5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym, jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem, lub
2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów.
Cytat:
Napisany przez nimal
polcjanci nie wlepiaja mandatow za jezdzenie po chodniku
|
A ja znam taki przypadek. I skończyło się w sądzie - i rowerzysta wygrał. Ale tylko dlatego, że obok jechało jego dziecko na rowerku.
A co do kamizelek (nie tylko dla rowerzystów - dla każdego przy/na drodze) jak najbardziej popieram. Ja w nocy nawet z auta jak muszę wysiąść to zakładam kamizelkę (mam pod fotelem). Nauczyłem się, jak raz zmieniałem koło i jeden chciał mnie rozjechać. A że u nas i piesi i rowerzyści myślą, że jak oni widzą auto, to i kierowca ich widzi - to ubierają się w barwy ochronne i kamuflujące (i zero odblasków). Ale to kwestia czasu - w końcu wyginą.