Dyskusja: Jaka drukarka?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.05.2009, 08:34   #420
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na drukarce brothera z tuszem Skyhorse (praktycznie najwyższa półka zamienników):
37ml tuszu (w cartlidge) kosztuje 19zł.

Ile z tego można wydrukować? Cholera wie. 1000@5% to absolutne minimum, ale gdyby było więcej to bym się nie zdziwił. Przecież inni producenci często mają po np 12ml i szacują to na 500 stron.

W najbardziej pesymistycznym wypadku mamy więc 1,9 gr za stronę, przy czym mamy kolorowy skaner, ksero, drukowanie zdjęć (także bez użycia komputera).

Jeżeli to za drogo możemy włożyć (polecane przez niektórych) tusze Dulin 37ml - cena od ok 8zł za pojemik. W najbardziej pesymistycznym wypadku mamy 0,8gr /strone.

Można też wsadzić kolor od Skyhorse (aby mieć ładne kolory i trwałe zdjęcia - czarny nie jest wykorzystywany w trybie Photo) i czarny od Dulina (aby mieć tanią drukarkę BW jeżeli często drukujemy).

Mam drukarkę od października - nie zaschła (odpukać ) ani jedna głowica. Drukarka sama pilnuje i raz na jakiś czas sama się włacza i czyści głowice. Ja widziałem to 2 razy - więc niezbyt często. Pewnie dlatego że dość często ktoś z niej korzysta.

Oczywiście nie zamierzam twierdzić że laser jest gorszy. Trwałość i jakość (zwłaszcza na słabym papierze) lasera jest super. Sam mam laser w domu, tylko ze go nie uzywam bo mi drożej wychodzi.... (Panasonic, nie ma zamienników).

uprzedzając komentarze że drukarka nie jest do zdjęć, typowy przypadek zastosowania.
Jade sobie na wycieczkę rowerową, pstrykam 100 zdjęć. Z tego 4 chce wydrukować (np dać uczestnikowi wycieczki), reszta ładna ale niech zostanie na kompie. Nie będę z 4 zdjęciami zasuwał do photolabu...koszt paliwa (+czasu) bądź wysyłki większy niż tuszu... Z resztą nie wiem ile zdjęc trzebaby wydrukować żeby wypluć 3x37ml. Jeszcze nie udało mi się opróżnić zbiorniczków nawet w połowie a drukowałem nawet A4. Jeżeli więc nawet raz na rok będę musiał wydać 60zł na tusze, to jest to poświęcenie, na które jestem gotów

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.05.2009 o godz. 08:54
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post