Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.05.2009, 08:50   #24
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Postanowiłem lekko odkurzyć temat, ponieważ w niedziele zmieniałem dyski w kompie i przesiadłem się z dwóch WD 160GB YS na dwa samsungi 640GB. Wczesniej zrobilem kopie danych z raida [mówie tu o strippingu], wymienilem dyski i postawilem na nowo xpka i teraz problem mam tego typu, że jeden z dysków w raidzie po prostu ma jakies kosmiczne opoznienia w wyniku czego w podglądzie dziennika zdarzeń mam na czerwono głównie królujący jeden komunikat

Urządzenie \Device\Scsi\Jraid1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.

Mam płytę główną Gigabyte P35-DS3R i raida0 nie na intelu tylko na wytworze gigabyte [widocznie moge dwa raidy mieć]. Generalnie po zainstalowaniu sterowników, czy raczej oprogramowania od raida od gigabyte póki co problem zniknął. Także nie wiem czy problem się rozwiązał.

Wspomnę tylko, że mam zasilacz corsair 520W z odpinanymi kablami. Z modelu wyższego od corsarza wziąłem kabelek zasilający od sata, który ma 3 końcówki i podłączyłem u siebie, ponieważ podłączyłem 3 dyski, a dwa mam w raidzie a jeden luzem, a standardowo do mojego modelu corsarz dawał kabelek tylko z dwoma zasilaniami sata. Czy jest możliwość, że przeciążyłem/przeciążam zasilanie !?

I jeszcze jedno... pytanie zasadnicze... który raid by był wydajniejszy...intel czy mój twor od gigabyte :-)