Cytat:
Napisany przez Arepo
Niemożliwe że przeciążyłeś zasilacz.
Jeśli chodzi o 640-stki Samsunga to sprawdziłeś czy mają taką samą prędkość ?, bo jak wiadomo ten model to każdy inny, a wtedy robienie z nich RAID 0 stoi pod wielkim znakiem zapytania.
Pozdrawiam.
|
To są dwa takie same modele HD642JJ, ale powiem, że ostatnio i na caviarach miałem coraz częstsze zawiechy kompa, ale kurcze sądziłem, że to przez system, który miałem półtorej roku na kompie i nie kusiło mnie zaglądanie do dziennika zdarzeń. W niedziele zgrywałem filmiki z aparatu na komputer i jak tylko odtworzyłem jeden to już miałem 50% zużycia procesora i zawaliste przycinki w windowsie, a przy innych filmach było okey. W pewnym momencie myślałem już, że zle zgralem filmiki z aparatu :-). Tak samo podczas startowania komputera w miejscu raida pokazuje mi, że wszystko jest okey [teoretycznie] z dyskami.
Dzisiaj nie miałem jeszcze żadnej zawiechy i póki wszystko pracuje "normalnie". Także jakby to było rozwiązanie, czyli wgranie oprogramowania do raida, to już nie wiem co myśleć, bo jakoś tego nigdy nie robiłem :-)
A w kompie mam tak [wszystko na sata]:
2x640GB Samsung
Caviar 200GB
asus drw-1814BLT
LG GGW-H20L
c2d e6550 2.33
Gigabyte P35-DS3R
2x2GB/800 Patriot CL5
grafa ati x1950GT 512MB
także sądzę, że prądu powinno mi wystarczyć :-)