Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.05.2009, 10:26   #1
Spacerowicz
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2009
Spacerowicz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skaczący film na TV

Witam.

Na początku chcę się z Wami przywitać, bo to mój pierwszy post:

Dzieńdobry.

Trafiłem na to forum z powodu kłopotu jakiego nie moge rozwiazać od paru tygodni - chodzi i nagranie płyty DVD. Do rzeczy (będę opisywał po kolei co robiłem i jaki jest efekt) :

1. Materiał (2 filmy po ~26 minut) mam nagrany na kamerze mini-DV.
2. Zgrałem go z kamery na stacjonarną nagrywarkę DVD (Panasonic DMR-EH50 [80GB HDD])
3. Oba filmy nagrałem na płytę DVD w tejże nagrywarce - film idzie płynie

4. Zachciało mi się masteringu filmu, więc chcąc przerzucić materiał na kompa, musiałem go skopiować (konwersja?) do postaci MPG (jakość jak dla DVD). Do masteringu używam "Ulead Video Studio v11", a ten nie "łapie" plików VOB do obrabiania; stąd zrobiłem z nich MPG. Próba zgrania VOB z płyty kończy się zwiechą programu i jego zamknięciem
5. Pliki MPG chodzą płynnie na komputerze, są w pełnej rozdziałce DVD.
6. W "UVS" wstawiam pliki MPG z materiałem, robię mastering i zapisuję wszystko gotowe na HD.
7. Zabieram się za wypalenie płyty DVD - wszystko gra, menu, pliki etc. Płyta się wypala.
8. Nagrana płyta... nie daje sie ogladać w stacjonarnym odtwarzaczu, bo film skacze! Podgladałem go w MediaPlayerClassic pod Windą, i film jest ułozony z zamienionymi klatkami: zamiast klatek w kolejności:
1,2,3,4,5,6....
klatki ułozone są w kolejności
2,1,4,3,6,5....
czyli: zaczyna się od parzystej klatki [2], potem poprzedzająca ją nieparzysta [1] i znów parzysta z kolejnej pary [4] i nieparzysta [3], i tak dalej.

W efekcie film skacze tak, że po minucie bolą oczy. Uwaliłem w ten sposób już kilkanaście płyt DVD które wylądowały w śmieciach bo innej mozliwości sprawdzenia czy wszystko OK nie mam (chyba że płyta DVD-RW której akurat nie mam).

ktoś się z Was orientuje co jest tego powodem? Zaczynam tracić siły nad tym probleme. Teraz zwracam się do ludzi którzy wiedzą co jest grane.
Czyżby to było powodem zgrywania z oryginalnej DVD do MPG i tu jest jakiś błąd?

Soft:
system - XP Home
soft - Ulead Video Studio 11, Total Video Converter (do zgrywania)
sprzęt - Athlon 2200+, 512MB RAM, DVD-RW LG

--- EDIT ---

Zgrałem jeszcze raz, tym razem wypalałem płytę w "Ashampoo Burning Studio 9". Przesuwa klatki po kolei, ale na stop klatce wyświetlane sa dwie sąsiednie klatki; jakby w interlace . Film skacze, bo odtwarzane nie są klatki po kolei, tylko dwie naraz: 1-2, 3-4, 5-6. Tak jakby były wyświetlane naraz dwa półobrazy .
Nic już nie rozumiem. HELP!
Spacerowicz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online