Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.05.2009, 21:13   #161
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
No właśnie. Ja swojego czasu miałem symetryczny 1 Mb od osiedlowego dostawcy, dopóki się nie przeprowadziłem. Bardzo przyzwoite łącze to było. Ostatnio zauważyłem, że tamta firma "połączyła się" (czyli po prostu została przejęta) przez inną (też jakąś lokalną, ale większą) - wywiesili w tamtej okolicy ogłoszenia o konieczności podpisania nowych umów. Z ciekawości sprawdziłem - nowy dostawca oferuje szybszy i tańszy net, ale tylko przy ściąganiu, wysyłanie 1 Mb - 4x wolniej niż było poprzednio (w międzyczasie podnieśli do 4 Mb, teraz będzie bodajże 6/1) - czyli zgodnie z ogólną tendencją.

Podejrzewam, że dostawcy mogą mieć mniej łącz niż sumarycznie oferują, wiedząc, że nie każdy wykorzysta 100% tego co ma (np. podłączają 1000 klientów światłowodem o przepustowości 1 Gb i każdemu dają po 2 Mb). To nie jest pozbawione sensu. Autostradę też buduje się z założeniem, że nie wszyscy mieszkańcy miasta A zechcą nią w tym samym momencie dojechać do miasta B, do którego prowadzi.
Może Upload łączy się dla firm z .... zarabianiem ? A DL to już normalna sprawa. Każdy ssa ile może. A na UL może jeszcze ktos nie daj Boże zarobić ?

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post