Ruszę temat, bo mam w komputerze zamontowaną od kilku miesięcy kartę wifi, której nie używam..
Swego czasu pytałem o to, co wybrać i ostatecznie zdecydowałem się na model
ASUS WL-138gE. Na Allegro już nie widzę, ale jest to ten:
http://www.ceneo.pl/632945
Na początku miałem problem z poprawnym uruchomieniem karty, ale miałem inne zajęcia, więc machnąłem na to ręką i używałem dalej kabla. Ze dwa tygodnie temu pobawiłem się znowu i wygląda to tak. Karta działa, wykrywa router, łączy się z nim i połączenie jest dobre. Ściąganie danych odbywa się prawie z maksymalną prędkością mojego łącza. Co prawda pomimo bardzo małej odległości od routera (max. 3-4 metry) jest bardzo czuła na ustawienie anteny (szczerze mówiąc to liczyłem, że ta w ogóle nie będzie potrzebna), ale powiedzmy, że to nie jest problem.
Ten pojawia się, kiedy chcę normalnie pochodzić po stronach. Okazuje się, żę jest to właściwie niemożliwe. Strony wczytują się znacznie wolniej niż przy połączeniu przez kabel. Robiłem kilka eksperymentów otwierając te same zestawy stron i różnica jest wyraźna. Czasami dochodzi do tego, że bezprzewodowo strony w ogóle nie chcą się wczytywać (niby się wczytują, ale do końca nie dochodzą). A połączenie cały czas jest dobre, jak w tym samym momencie rozpocznę ściąganie to idzie szybko.
Co może być powodem? Wadliwa karta? Sterowniki? Może kwestia jakiś ustawień?