Cytat:
Napisany przez Air
Witam po dłuższej przerwie. Pomóżcie mi w wyborze laptopa, na którym będę mógł sobie pograć nie tylko w sapera. Mogę przeznaczyć 3,5 tys zl. Matryca 17'.
|
Ja bym w Twoim przypadku rozważył rozwiązanie z jedną wadą i z jedną zaletą płynącą z tej wady.
http://www.komputronik.pl/Notebooki_...elny,id,68594/
Wada - dość niska rozdzielczość do współczesnych gier (1440 x 900). Zaleta wady - grafika strasznie by się cięła w przypadku korzystania z wyższej rozdziałki przy nowszych tytułach, choć jak na notebooka i tak jest niezła
Koszt tego to ciut powyżej 3,5k zł. Tuż obok z tej samej serii jest P300-1E9, za 3,1k. Z tym, że ma słabszą grafikę (moim zdaniem za słabą - ATI HD 3470 z 256 MB RAM, w droższym 3650 z 512 MB), o połowę mniejszy HDD (250 - 500 GB), o "pół klasy" gorszy CPU (C2D T5800 - P8400) i 1 GB pamięci mniej, w dodatku wolniejszej (choć to już jest szczegół, i tu i tu jest wystarczająco dużo i szybko).
Jeśli myślisz o graniu na notebooku z matrycą o wyższej rozdzielczości, musisz myślećo wydaniu co najmniej 1,5k zł w górę i to w przypadku "tańszych" marek (np.
http://www.komputronik.pl/Notebooki_...elny,id,66113/) - to by już było 18,4". Moim zdaniem nie miałoby to jednak zbytniego sensu.
Cytat:
Napisany przez nimal
stacjonarny jest wielki i halasuje
sam jestem userem 17" i bardzo, bardzo sobie chwale
mam ochote popracowac na balkonie - nie ma problemu
mam ochote zabraz kompa jadac na weekend - tez zaden problem
bez zasilania ponad 2h obciazony, cisza prawie absolutna
a ekran ogromny (choc sa juz 18" ), miejsce na dwa HDD i fachowe podzespoly mialy miejsce by sie w srodku nalesc 
jestem zwolennikiem opcji 17" na codzien + czegos mikroskopijnego mobilnie
|
Z resztą Twojej wypowiedzi się zgodzę, ale co do wielkości ekranu, nie chciałbym już na co dzień wracać do 17"

Do wielu zastosowań spokojnie wystarczy, ale jak się zechce robić parę rzeczy jednocześnie, choćby to była tylko praca z dwoma dokumentami naraz, robi się jednak ciasno... Choć w rzeczy samej przy obecnej wydajności notebooków (biorąc jeszcze pod uwagę, że gram naprawdę sporadycznie) dziś kupiłbym sobie 15,4 - 17" notebooka - w domu do użytku z zewnętrznym monitorem, poza domem już "normalnie"...