Odności [8] - podglądam to stop-klatką. Przesuwam po jednej i widzę, że człowiek robi skok do przodu, potem skok do tyłu i znów wiekszy skok do przodu. Po czym znów do tyłu.
Co do płyt: nagrywam albo na Verbatimach (DVD-R), a teraz kupiłem jakies SONY (DVD-R). Dokupiłem też DVD-RW Fuji (1...4x)
Częściowo rozwiązałem problem - miałem źle ustawiony przeplot; zamiast "najpierw dolna" miałem "jak w materiale" (czy jakoś tak; nie mam teraz kompa z UVS ale cos w tym brzmieniu). Film wygenerował się dobrze, płynnie i nie skacze. Czyli tu już można rzec - kłopot z głowy.
Pojawił się znów inny kłopot - rozdzielczość

Film w kamerze nagrany jest w formacie 16:9. Chciał bym, żeby wyświetlany był na TV 4:3 z pasami na górze i na dole. W panoramicznym TV (Panasonic, CRT) mogę ustawić mu obraz albo Full albo "Panasonic Auto" - wówczas sam rozsunie obraz w pionie tak, żeby zniknęły czarne pasy.
1. Jak ustawię - przy kodowaniu do wyjściowego formatu DVD-PAL rozdzielczość 4:3, to obraz jest z pasami, ale napisy są wieksze niż były w oryginale. Wyglada to tak, jakby film był 16:9 z pasami góra-dół (w sumie 4:3), ale dodatki (zdjęcia, napisy etc) generowane są dla 4:3. W efekcie przesuwające się z dołu w górę napisy nie pojawiają się na tle obrazu (z pominięciem czarnych pasów), tylko wyjeżdżają z dołu ekranu (na czarnym dolnym pasie) i jadą do górnej krawędzi ekranu (na górnym czarnym pasie).
2. Jak zmieniłem kodowanie do formatu 16:9, to obraz został "wyciągnięty" w pionie, co powoduje że na TV panoramicznym jest ok w trybie Full, ale już na TV 4:3 wszystko jest rozciągnięte w pionie (vide TVN24, TVN Pogoda, RTL itp.). Ale wówczas napisy przesuwają się tylko na tle obrazu - bo pasów nie ma.
Przepraszam za taki elaborat, ale starałem się jakoś dokładnie to opisać.
Pozdrawiam.