Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.05.2009, 08:37   #5
Spacerowicz
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2009
Spacerowicz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hej.

No przyznaję sie bez bicia do własnej winy: w sprzęcie DVD stacjonarnym miałem ustawiony TV jako 16:9 (a mam 4:3) - dlatego mi rozciągnął obraz w pionie. Teraz jest OK; prosty błąd a tyle zamieszania wprowadza.

Wczoraj wgrywałem kawałki (7 sekund) tego samego kawałka filmu w jakis program który zrobi mi menu na płycie:
1. Ashampoo Burning Studio - porażka. Likwiduje przeplot i mam na TV - tak jak kolega pisał - dwie klatki nałozone na siebie. Krawędzie np. napisów są postrzępione a na stop-klatce obraz drga :-(
2. Nero - jest tam tworzenie płyty DVD z plików VOB, IFO, BUP, ale jak je wybiorę i klikam ADD, to pliki się w ogóle nie dodaja do listy. Czyli znów zonk :-(
2a: Ściągnę najnowsze Nero i zobaczę.
3. W UVS też można zrobić płytkę z menu (i wychodzi najlepiej!), tylko że musze na płytę wsadzić dwa filmy po ~25 minut. A tego to już nie wiem jak to zrobić i jak podzielić ten materiał tak, żeby w menu było do wyboru albo to, albo to.

Czy w takim wypadku muszę w UVS zrobic dwa filmy MPG jako PAL-DVD, a potem w innym sofcie dorabiając menu dołączyć te dwa MPG do płyty?
Może jakiś link do softu który zrobi to bezboleśnie? A może w UVS można tak to zrobić? Tylko gdzie jest ta opcja.... W edytorze liniowym?

Ostatnio zmieniany przez Spacerowicz : 21.05.2009 o godz. 08:40
Spacerowicz jest offline   Odpowiedz cytując ten post