Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.05.2009, 00:20   #979
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Jak podgląd ma być "jak cię mogę" - czyli brak obróbki kolorów, to byle monitor się nada.
A jak kolory ważne - to faktycznie CRT (coś na diamondtron polecam). Albo nieprzyzwoicie drogie LCD. Albo czekać na postęp i laser albo OLED. (...)
I tu się z Tobą nie zgodzę Aczkolwiek nie zaprzeczę.

Po pierwsze - czy zawsze trzeba obrabiać kolory? Nie.
Materiał, który nagrywam sam nagrywam w pełni manualnie widząc obraz w kamerze oraz przede wszystkim widząc white balance.
Kiedy kolorki mi nie pasują, a najczęściej to brak nasycenia bądź błędny white balance (co rzadko się zdarza) podciągnięcie np. saturacji to przecież nic trudnego nie wymagającego jakiegoś mega monitora.
Więc po prostu nie uważam, aby możliwość porządnej obróbki koloru (chyba tylko w przypadku porządnie spieprzonego koloru) była możliwa tylko na jakimś wypasionym monitorze. Bez tego też można sobie poradzić uzyskując satysfakcjonujący efekt.

I tu dochodzimy też do kwestii, iż całkiem dobrym rozwiązaniem jako sam monitor podglądowy służył TV LCD-czyli często docelowe urządzenie na którym będzie oglądany materiał.
Bo pisząc Wam, iż nastawiam się na 2 monitory to tylko dla celów wygody pracy z timelinem... nie, że drugi na podgląd... to tak jeszcze w gwoli jasności

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post