witam! pierwszy mój post na forum

zaczynamy!
przewertowałem juz chyba większość tematów dotyczących SMA'a i Samby.
Ping mam, komputer odbiera i wysyła pakietu do konsoli. Adresy IP, brama itp więc jest ok.
ALE W SMS'ie nie widzi mi ikonki hosta( komputera ) z udostępnianymi filmami.
A folder jest udostępniony.
Plik mam skonfigurowany w ten sposób:
Kod:
192.168.1.2
MARIOLA-PC
KONSOLKA
DAREK
HAJZER
W konfiguracji protokołu w SMS'ie mam przestawione na SMB/CIFS.
SMB serwer jako MARIOLA-PC czyli niby ok. Nie wiem czy ten myślnik nie przeszkadza bo cos czytałem o znakach '-' i '_' ale nie zrozumiałem do końca o co chodzi.
Login i hasło może i nie są potrzebne ale dałem bo gdzieś wyczytałem że Samba czepia się zwykłego udostępniania plików i trzeba stworzyć uzytkownika i hasło i w udostępnianiu dodać go osobno. Nie wiem, czytałem że innym działa i bez tego. Wyłączałem już firewall'a i też nic.
Bez loginu i hasła też nie działało. SMS'a mam w wersji 2.8.
Nie mam już pomysłu, nie wiem co robie źle... Niby wszystko jest ok i sieć pomiędzy konsolą a PC'tem jest... Ale SMS nie widzi katalogów z filmami...
Czy może to byc wina tego że konsolę mam połączoną kablem ethernet zamiast zwykłym crossem? A może to jest główna przyczyna...

Błagam o pomoc...
EDIT: Mały błąd miałem. Jedna cyfra w IP serwera nie zgadzała się z IP komputera na którym udostępniam filmy. Teraz wykrywa sieć.Po włączeniu SMS'a miałem login error. Usunąłem hasło i login i teraz, gdy łączy się z kompem, to SMS mi się zwiesza na dobre... Zamiast pokazac nową ikonkę w Available Media... Jakieś pomysły?

Może to faktycznie wina tego ze kabel to ethernet a nie cross... Nie mam w obecnej chwili innego aby sprawdzić.
EDIT2: no dobra... widze ikonke... konsola wykrywa mi sieć... poradziłem sobie z udostępnianiem na Viście dla wszystkich... I teraz wchodząc w SMS'a i wybierając sieć jak odpalam jakiś film udostępniony na kompie SMS wiesza mi się na Detecting File Format... miał ktoś takie coś?? Widzi ładnie foldery ale nie uruchamia filmu.