Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.02.2003, 19:35   #25
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cześć
tak patrzę i zerkam.. a zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - czy na przykład dostrzegacie jakieś zagrożenia lub pozytywy związane z wejściem do unii a dotyczące np. świadomości narodowej polaków, wizji roli polski w zjednoczonej europie (jakby nie było jesteśmy dość ludnym i dużym krajem) czy groźby tendencji separatystycznych na śląsku (ew. zbliżenie tego regionu do niemiec) lub wspomnianego wykupu ziemi (wspomnę że różnego rodzaju machloje z nią związane nie należą bodaj do rzeczy trudnych). a tak na marginesie to norwegowie powiedzieli "nie" - bo "tak" oznaczało by pewny upadek floty rybackiej gdyby na ich łowiska wpłyneła np. flota niemiecka o wiele lepiej wyposażona no i nie mogli by czerpać takich korzyści z exploatacji ropy na morzu północnym. a co do polaków jako parobków to np. bardzo często we francji w latach 70tych na stołówkach studenckich pracowały panie z portugalii - zanim został ten kraj przyjęty do UE w 86 roku, widzę tu jakąś analogię - sprzatanie zamiatanie i mycie garów to przecież nasza "specjalność" na zachodzie. więc może jeśli już wstąpimy to.....
no i marwi mnie jeszcze jedna rzecz - dlaczego pojawiają sie wypowiedzi w rodzaju "a ja i tak stąd uciekam.." "mam sprawy polski gdzieś.." - przecież poniekąd to my budujemy rzeczywstość tego kraju i to zarówno polityczną (przez głosowanie - złodziei na stołkach sami wybraliśmy, a lepper sam do sejmu przecież nie wszedł) jak i pracowniczą (po co pracować skoro mozna opier....).

Dzięki za opinie, pozdrawiam wszystkich - Marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post