Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.06.2009, 06:52   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
to, co linkujesz to multimetr, czy miezy minimum 2 parametry (te akurat temperature i prad - czestotliwosc, opor, pojemnosc)
a piszesz, ze chcesz cos to punktowego pomiaru temperatury, czyli termometr z sonda - czyli prostsze urzadzenie
kwestia tylko czy ma byc sonda sztywna, kabelek czy moze laser albo dioda podczerwona do pomiaru na odleglosc? (zalezy od zastosowania)
No właśnie zależy mi tylko na temperaturze. Ale sprawdziłem same termometry z sondą i tutaj to, co mówiono mi w sklepach, nawet się sprawdza, bo widzę ceny po 200-300 złotych. Są też tańsze:

http://allegro.pl/item635321622_term...atest_pzh.html
http://www.sklep.factor.com.pl/go/_info/?id=275

ale to już mi w sumie ten multimetr wygląda pewniej..

Generalnie nie mam jakiś wygórowanych potrzeb i oczekiwań - przegrzewa mi się karta graficzna, więc chciałem sprawdzić jej temperaturę w kilku miejscach (wiem, są programy, ale mam co do ich działania pewne wątpliwości). Przy okazji posprawdzać też może inne rzeczy i poprawić przepływ powietrza w obudowie. Mogłoby się to przydać również jak oglądam używane samochody, żeby sprawdzić sprawność klimatyzacji.

W każdym razie nie musi to być urządzenie super prezycyjne (+- stopień-dwa w zupełności mnie urządza) i forma w zasadzie jest dowolna. Takich z laserowym czujnikiem nawet nie widziałem i podejrzewam, że są drogie. Sonda wydaje się być wystarczająca, ale nie chciałbym też kupić jakiegoś chińskiego bubla..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post