Witam !
Nie wiem czy to najlepszy temat do tego pytania ... ale widzę, że dyskusja dość żywa
Ktoś spotkał się z tym modelem: Samsung 19" LCD LE19B450 (
http://www.agito.pl/agitopl/samsung-....1.342248.html)
Lub ew. zna jakiś lepszy LCD do około 1000 zł w rozmiarze 19-max 22 cale ?
Wiem, wiem ... jeszcze z dwa lata temu o LCD nie myślałem, a format 16:9 uznawałem za kino a nie telewizor - i w sumie niewiele się zmieniło - jakością obrazu LCD jest gorszy niż CRT, format kinowy to raczej do kina się nadaje - ale wybór w TV LCD 4:3 jest bardzo mały ... głównie jakieś starsze modele.
A o LCD TV pytam bo mój CRT Goldstar 14 z 1992 roku chyba padł dziś totalnie

... co prawda może się zdecyduję naprawić ... ale myślę też o zakupie LCD choć 1000 zł to jednak sporo kasy ... a jakość obrazu gorsza, te kąty, ten format 16:9

... ale ma też LCD zalety - dużo mniejsze zużycie energii (zwłaszcza ten model), txt (mało dziś potrzebny ale czasem mi go brak), pełna głowica telewizji kablowej (na moim CRT nie mam chyba z 10 kanałów), gniazdo słuchawkowe (nie wiem jak z mocą - ale może będzie wystarczająca i nie będę musiał podłączać go do wzmacniacza - więc kolejne parę watów zaoszczędze); oprócz tego LCD jest mniejszy, lżejszy ....
Aha - co do wielkości - telewizję oglądam z odległości około 1,8-1,9 metra (a czasem nawet z 1,3-1,4) - więc rozmiar 19 wydaje się tutaj optymalny (a 22 maksymalny). I do małych rozmiarów ekranu jestem przyzwyczajony - praktycznie 95 % telewizji oglądałem u siebie w pokoju właśnie na tym 14 cali CRT - i naprawdę nie jest mi za mały

).
Z góry dziękuje za rady i opinie !
Pozdrawiam
ro29