Cytat:
Napisany przez romanesco
No tak... dla urządzeń nie mających pilota (np. lampa) odłączenie zasilania bez wstawania np. z łóżka - może być. Natomiast dla tych z pilotem (np. wieża) tylko jako odłączenie zasilania, też korzystne. W moim przypadku, jako że mam małe mieszkanie, nie sprawia trudności podejście do urządzenia i wyłączenie go z prądu (w celu oszczędności) np. na noc czy pobyt w pracy, głównym wyłącznikiem na panelu czołowym urządzenia. Pewnie że pilotem wygodniej, ale... 
|
Tak, ale wyłącznik na panelu urządzenia niewiele dalej, bo to dalej pozostaje na czuwaniu (i zużywa prąd - w niektórych przypadkach dużo prądu). Czasami bywają jeszcze wyłączniki z tył, ale one również nie zawsze działają jak wyciągnięcie wtyczki z gniazdka.
Oczywiście jedno urządzenie to nie problem, ale jak jest ich z dziesięć, albo i więcej, to już dochodzi pewna sumka do comiesięcznych rachunków. Plus niepotrzebnie zużyty prąd czyli kwestie ekologiczne (dla mnie istotne).
A argument, że dużo tego nie ma i można wyciągać wtyczki - ok, zgadzam się, ale.. kto to robi

Co innego wcisnąć przycisk na pilocie
Nie chcę tutaj namawiać, zwłaszcza, że akurat ten zestaw można dostać taniej (ja kupiłem za ok. 30 złotych), natomiast rzecz jest naprawdę fajna i podsumowując są dla mnie dwa podstawowe zastosowania:
- sterowanie na odległość urządzeniami, które nie posiadają pilota (wygoda)
- wyłączanie z sieci (również na odległość) urządzeń, które są na czuwaniu (oszczędność, wygoda z w sumie też).