Cóż w tej generacji obie firmy (m$ i Sony) przeholowały z hardwarem. Skutek takie że PS3 jest potwornie drogie, trudne w programowaniu i wyszło rok później niż mogło wyjść, a X360 borykał się z problemami technicznymi.
Cóż - wypuszczenie w 2005 roku (a zrobienie pewnie wcześniej) sprzętu z trzeba rdzeniami po 3Ghz i GPU technicznie na poziomie który zawitał na PC dopiero dwa lata później w małej obudowie musiało pociągnąć za sobą pewne konsekwencje. PCty mają problem z ciepłem i hałasem samej karty graficznej. Tu mamy cały system.
Ale obecna generacja Jasper czy nawet Falcon, problemów już takich nie robi. Co więcej - m$ daje 3 lata gwarancji na RROD, więc o co w ogóle mieć pretensje. Nawalone płyty zastępowane są odpowiednikami wykonanymi w nowszej technologii, więc drugi raz sie nie zepsuje.
Mi też zepsuł się X360 (konsola działała, ale nie było obrazu). Przyjechał kurier zabrał konsolę. Przyjechał dwa tygodnie później, oddał konsolę. Więc się nie czepiam
Mimo problemów z awaryjnością uważam że X360 to konstrukcja udana i najbardziej przemyślana z obecnych konsol. A obecne rewizje już się nie psują i pobierają znacznie mniej prądu niż pierwsze. Hałas też sie zmniejszył, gry można instalować na HDD.
btw. nie ma co podnosić grania do rangi sztuki i traktować 80% graczy jako lamerów. To tylko rozrywka.
a czemu x360 się lepiej sprzedaje? Jest tańszy, gry zazwyczaj działają i wyglądają na nim lepiej. Ma lepsze możliwości sieciowe, XBLA. Gry są też często tańsze. No i można go zmodować. Nie ukrywajmy, to bardzo wpływa na popularność.
Ja kupiłem Arcade za cene niewiele wyższą niż sprzedawano wtedy PS2 (nie pamiętam dokładnie ale chyba 699zł) . To nad czym miałem się zastanawiać? Wydać 2 razy więcej żeby gry działały gorzej? Dla jednego MGS4...
A gry są super, GoW2 juz za mną. Teraz czas na Forze3, Tekken 6 i FF 13
Co do starych gier to xbox ma XBLA. Można sobie tam kupić na przykład klasyki z Dreamcasta - pierwszego Soul Calibura oraz Ikaruge (obie w HD!). Dla mnie jako byłego posiadacza DC to spora zaleta

. Oraz całą mase innych gier

W tym superowe Castle Crashers

Ceny nie są wysokie - przeciętnie 30zł za grę a zabawy dużo