Cytat:
Napisany przez sobrus
MTR nie jest wymysłem Playa. Każda sieć pobiera ten haracz. Tyle ze Play bierze 55 gr za minutę zamiast 34 gr. Róznica jest 21gr. Sporo , ale wyglada na to że niektórzy po prostu chcą na tym jeszcze zarobić. Z dodatkowych 50gr - 21 oddadzą playowi i całe 29gr weźmą dla siebie ekstra. Nie ma to jak doić swoich abonentów. Nie dość że różnice MTR zrzucą na klienta to jeszcze go oskubią dodatkowo. Super 
|
Kto chce zarobić na MTR? Nie wiem, skąd wziąłeś to 55 gr/min. Stawki MTR wyglądają tak:
* P4
ustalił sobie stawki:
65 gr/min (netto! czyli 79,30 gr/min) w godz. 8-18
48 gr/min (58,56 gr/min brutto) w godz. 18-22
40 gr/min (48,80 gr/min brutto) w godz. 22-8
* Natomiast wielkiej trójcy UKE
narzuciła stawki MTR w wysokości 26,38 gr/min brutto.
Więc może nie tracą, ale raczej też nie zarabiają.
A tak swoją drogą patrząc na stawki MTR, to P4 dostaje w tyłek na połączeniach wychodzących poza własną sieć... Ciekawe czy jak podłapią więcej klientów to podniosą stawki?
Co do ilości klientów - P4 chciało nałapać do końca roku 0.5 mln klientów, a teraz mówi się o podwyższeniu sobie tej poprzeczki do 0,7 mln. Czyli w porównaniu z 7 mln Polkomtelem, to sobie jeszcze raczkują, więc kombinują jak mogą, by wygryźć innym kawałek tortu. I nie powiem - nieźle im to wychodzi.
Bardzo mi się podobało jak brand manager Polkomtela, Bartosz Dmowski, zachwalał dzisiaj pod niebiosy nową ofertę dla firm:
Cytat:
Pięć powodów, dla których warto wybrać Plus dla Firm:
nawet 1500 minut miesięcznie do wszystkich sieci,
już od 0,20 zł/min + VAT do wszystkich,
6 gr/SMS + VAT w pakiecie,
najniższy abonament - tylko 20 zł + VAT,
niezmienne warunki do końca umowy.
|
Cudownie!
Wizyta na stronie Plusa jednak szybko sprowadza na ziemię, bo w tym najniższym abonamencie za 24,40 zł mamy zaledwie 45 darmowych minut, 55 gr/min rozmowy, 22 gr za SMSa i kropka...
To się nazywa kreatywny marketing - połączenie ceny najniższego abonamentu z przywilejami dla abonamentu za 366 zł + wykupione uslugi dodatkowe. Panie Dmowski, w Play za 24,40 zł mamy 84 'darmowe' minuty!