Jeżeli chodzi o promieniowanie - od ładnych kilku lat CRT praktycznie nie promieniują (przynajmniej do przodu ekranu).
Pozostaje zmęczenie oczu spowodowane patrzeniem w żarówkę - im bardziej ta mruga, tym bardziej wzrok się męczy. IMO minimum, to 80-85Hz. Powyżej 85 nie jestem w stanie zauważyć różnicy (ani bezpośrednio mrugania, ani odczuć zmęczenia).
Spędzam przed swoim monitorem (od 9 lat Iiyama 22") średnio z 8 godzin dziennie. Podpinam i stacjonarnego i laptopa. Do tego w pracy dodatkowe z 5 godzin (od dawna tylko LCD). Do zajęć biurowych LCD się nadaje - do multimediów, obróbki grafiki i innych rzeczy, gdzie wierność kolorów (i istnienie głębokiej czerni) jest istotne zupełnie się nie nadają.
Nie ma w tej chwili na rynku LCD za który jestem skłonny wymienić Iiyamę VM Pro 510 nawet za darmo (nawet z podświetleniem LED). Ale powoli przymierzam się do kupna plazmy - bo 22" w niektórych zastosowaniach przestaje mi wystarczać, a na OLED >37" się nie doczekam szybko (AFAIK do kupienia jest tylko 11" za astronomiczną cenę).