Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać
Kilka lat temu zakupiłem synowi konsolę PS2 - wersja chyba SCPH50004 - czyli chyba V10... Od razu w serwisie zainstalowali w niej chipa - nie pamiętam jak się nazywał, ale przy włączaniu gier pojawiał się napis: "Infinity 1.21" , lub "Matrix 1.21" po roku działania konsola przestała działać i zawiozłem ją do naprawy do tego samego sklepu/serwisu. Jako,że mam daleko do tego sklepu naprawiona konsola wróciła do mnie pocztą. Zapłaciłem za naprawę 350zł i konsola nadal nie działa jak powinna.Wymieniono w niej laser KHS400C, jakiś układ LA i taśmę(części te dostałem w woreczku jako uszkodzone). Dzwoniłem do tego serwisu i jakoś mnie zbywali.W końcu sobie odpuściłem i konsolę wrzuciłem "do szafy".Potem kupiłem synowi PS3 i tak czas mijał.....Niedawno wyjąłem PS2-kę z szafy i chciałbym ją przywrócić do życia.
Po podłączeniu jej są takie objawy:
Konsola czyta płyty CD ( gry z PSX ) bez względu na to,w jakim są stanie i bez względu na to jak są ustawione prowadnice lasera.Kręciłem tymi dwoma białymi trybikami praktycznie dookoła przekręcając je co 2 ząbki i sprawdzałem czy się uruchomi i działa za każdym razem.
Natomiast jak włożyłem do niej jakąkolwiek płytkę DVD z grami, to już po włączeniu konsoli napęd wraz z laserem dziwnie się zachowywał i nie wczytywał żadnych gier.Mianowicie po załączeniu konsoli płyta kilka razy obraca się po jednym pełnym obrocie i zatrzymuje się.W tym czasie słychać takie ciche tykanie lasera.Widać także,że mała czerwona kropka od lasera unosi się ku płycie i opada.po kilkunastu sekundach płyta się zatrzymuje i wyświetlany jest napis :"Insert disc....".Próbowałem ustawiania lasera na prowadnicach, oraz na jednej metalowej śrubce z boku lasera,niestety żadnej płyty DVD nie może uruchomić.Dodam,że jest to nowy laser,ponieważ po jego wymianie w serwisie konsola praktycznie nie była używana.
Po rozebraniu obudowy udało mi się ustalić takie dane konsoli:
Wersja: SCPH 50004
Płyta główna: GH-026
Laser aktualnie jest : KHS 400C.
Czy mógłby mi ktoś pomóc ożywić moją konsolę?
Czytałem wiele forów i niestety podobnych przypadków jest mało, przynajmniej w tej wersji konsoli.
Jeszcze jedno pytanie:
Na jakimś innym forum znalazłem taką wypowiedź:
Cytat:
"Procesory DVD mają określoną pojemność pamięci wewnętrznej, tzw. bufor pamięci. Każde uruchomienie płyty DVD i błędne jej odczytywanie jest zapisywane do tego bufora jako error (dla odczytu w serwis mode). Ograniczona pojemność powoduje zablokowanie bufora po wielokrotnym uruchamianiu DVD.
Po wymianie na nowy laser i oczywiście usunięciu zwory lub zworek laser czyta CD ale nie DVD no i prawidłowo. Laser DVD nie ma zasilania - blokuje go procesor, pamięta o uszkodzeniu lasera DVD.
Aby to rozwiązać należy zresetować bufor pamięci - wykasować zapisy.
Metod i sposobów jest wiele:
1. Na płycie głównej - mini switch z opisem RESET
2. Płyta serwisowa a nawet płyty (w przypadku laserów SONY KHM)
Po uruchomieniu DVD odczytuje zawartość płyty jako CD - program
resetujący procesor. DVD uruchamia się ponownie i już czyta DVD.
3. Kombinacja przycisków na pilocie i na DVD jednocześnie (różne układy
kombinacji) Najlepiej szukać na rosyjskich forach internetowych, oni
mają olbrzymią wiedzę i dzielą się nią z innymi.
4. DVD musi być włączony, ręcznie zębatkami wysunąć maksymalnie
szufladę płyty. Wyłączyć i ponownie włączyć DVD (często w
mechaniźmie zamontowany jest "mini reset" ale wysuwanie szuflady
pilotem lub lokalną klawiaturą go nie uruchomi). "
Czy to prawda o tym buforze pamięci procesora DVD i czy dotyczy również konsoli? Jeśli tak, to w jaki sposób można go zresetować? I gdzie na płycie głównej GH-026 jest taki mini switch z opisem RESET, bo rozebrałem konsolę i nie mogę go odnaleźć.
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.