Cytat:
Napisany przez andrzejj9
hmm.. ciekawe
Swego czasu patrzyłem na podobne urządzenia (ale z pewnością bardzej 'firmowe') i to naprawdę kosztowało po kilkaset złotych. A nie przypominam sobie, żeby był tam wbudowany GPS.
W każdym razie to nie dla mnie, ale dla kumpla, który trochę biega i chciał z ciekawości zmierzyć dystans. Podpowiedziałem mu wtedy coś takiego myśląc, że do czegoś się to nadaje (ale patrząc na cenę 200-300 złotych nie.. 10...). Ale jeśli można to dostać już od 10 złotych to rzeczywiście raczej nie ma sobie czym zawracać głowy. Pozostaje jakiś GPS.
|
przeceiz nie napisalem, ze krokomierz ma GPS tylko, ze w cenie drogich krokomierzy, ktore sa generalnie zabawkami, mozna kupic juz GPS
krokomierz to gadzet - mozna sobie z ciekawosci sprawdzic ile krokow robisz i nic wiecej
praktycznych zastosowan brak - ani predkosci ani dystansu nie zmierzy (nawet, jak ma taka funckje z kalibracja), bo blad pomiaru jest absolutnie nieprzewidywalny, zmienny w czasie i moze byc gigantyczny przez to
edit:
a propos biegania - krokomierz liczy kroki, przewaznie ma tez opcje liczenia kroko w jednostce czasu
dzieki kalibracji (ktora wykonujesz po zakupie - przechodzis znany dystans a krokomierz wie ile to krokow, wiec zapamietuje sobie jego dlugosc) teoretycznie mozesz mierzyc predkosc i dystans
praktycznie:
- dlugosc kroku zmienia sie w zaleznosci od zmeczenia, obciazenia, pogody, obuwia, ubrania...
- dlugosc kroku zmienia sie z predkoscia i oddechem (ile krokow na jeden oddech)
- dlugosc kroku zmienia sie z dystansem
- dlugosc kroku zmienia sie w zaleznosci od stopnia pochylenia podloza (pod gore, z gory, pod jakim kontem)
- dlugosc kroku zmienia sie w zaleznosci od podloza (piach, nierowne skaly, korzenie w lesie, asfalt)
czyli taki pomiar jest do niczego
krokomierz ma jednak pewna przewage nad gpsem - mierzy kroki zawsze, nawet w piwnicach czy inncyh zamknietych pomieszczeanich, gdzie pomiar gps nie jest mozliwy
jezeli bedziesz zdecydowany na zakup gps to radze tez dopytac na forach fachowych - roznice jakosci roznych modeli sa gigantyczne