Cytat:
Napisany przez nimal
w tej samej ksiedze jest o skladaniu ofiar z cielat - czynisz to? 
|
To było w Starym Testamencie. Było później przejście do NowegoTestamentu i Chrystus umarł za nas na krzyżu, aby nie trzeba było już tego robić. Teraz podczas Mszy Św. się to odbywa (oczywiście nie dosłownie) podczas przemienienia. I tu jest ta ofiara czyniona.
Cytat:
Napisany przez nimal
albo to - jeszcze lepsze
to ciagle ten sam testament, tylko ksiga Powtorzonego Prawa (swoja droga - to co cytowales to Ksiega Kaplanska) 
|
Szwagier, to obca krew, więc może ożenić się z żoną swego brata. Nie ma tu żadnego konfliktu.
Cytat:
Napisany przez nimal
wiec skoro juz ustalilismy, ze chodzi o Ksiega Kaplanska - to cos jeszcze na temat homoseksualizmu?  swoja droga - arcybiskup Petz czytal to zanim przelecial chlopcow z seminrium? 
|
I o czym ma ten przykład świadczyć? Był zbokiem i tyle. Wszędzie znajdzie się jakaś "czarna owca".
Jeśli chodzi o ten pierwszy cytat, to każdy sobie może coś takiego napisać. Ja też. Nie jest to dla mnie żadna wykładnia. Natomiast a propos drugiego, to sam stwierdzileś, że tam się potępia. Zresztą cytat z Księgi Kapłańskiej jest dla mnie, powtórzę, jednoznaczny i nie ma tu nad czym dyskutować. Jeśli ktoś doszukuje się tu jakichś dwuznaczności i na siłę chce coś przeinaczyć, to jego sprawa. Mnie tym nie przekona.
A jeśli chodzi o kobiety lesbijki, to faktycznie w Biblii, nie pisze się o nich. Wynika to jednak z prostej przyczyny. W czasach kiedy żył Jezus, nie pisano o kobietach tylko o mężczyznach. Uczniowie Jezusa też byli mężczyznami. Tak więc kto sądzi, że kobiety lesbijki aprobuje Biblia, to się myli.
EDIT: A swoja drogą, chcesz jednak wywołać jakąś burzę tutaj