czekaj czekaj - czyli, skoro cos tam bylo w starym testamencie, to juz to nie obowiazuje? swoja droga tak to tez kosciol przedstawia
a cytaty podane przez Ciebie pochodza ze starego testmentu
a w nowym? nigdzie nie ma (z tego co wiem) napisane, zeby Jezus potepial homoseksualizm
wiec jak w koncu?
a propos kobiet, to tez nie do konca - np w Kpl 18 jest kilka wzmianek o kobietach, np o zakazie obnazania sie przed zwierzeciem w calu wspolzycia
a jezeli chodzi o racjonaliste, to tam masz przeciez odnosniki do biblii
np
http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1174
jak by na to nie patrzec, kazdy, kto nie patrzy przez pryzmat kosciola, zrozumie to jako opis milosci homoseksualnej
nie wspominajac o tym, co kryje sie w odzuconych ewangeliach, ale to juz zupelnie inne zagadnienie
w kazdym razie podaje tylko dowody, ze PO SAMEJ Biblii nie da jednosznacznie okreslic, czy homoseksualizm jest zly czy nie, kwestia doboru cytatow
to kosciol potepil to pozniej, podobnie jak wiele rzeczy, ktore w Biblii potepione nie sa (np skladanie ofiar ze zwierzat albo antykoncepcja - to pierwsze jest przez Biblie jak najbardziej dobrze widziane, to drugie nieznane)
no i odjechalizmy od tematu rowno

proponuje zakonczyc, chyba, ze se odpowiedni temat pojawi (ja go zakladac nie mam zamiaru - do moich pogladaow nie chce nikogo przekonywac, ale tez nie wstydze sie ich, wiec je przedstawiam)