Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.07.2009, 20:48   #237
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Może być Amica, zwłaszcza że to chyba ona najtańsza była (a może i Mastercook Chociaż jakoś za dobrze mi się ta firma nie kojaży).

Z tym kablem to chyba rzeczywiście popatrzę na połączenie elastyczne. Przesuwania kuchenki nie przewiduję, ale też jest na nią wyznaczone dokładnie miejsce i jeśli się okaże, że np. nowa ma podłączenie miniamlnie w innym miejscu niż stara (bardzo stara..) to może być problem. Stówę więcej przeżyję. Ale dobrze o tym wiedzieć, bo sprzedawcy nic nie mówili, będę musiał dopytać.

A jeśli chodzi o to zabezpieczenie - orientujecie się, czy jest to rzeczywiście standard, czy trzeba jednak zwracać na to uwagę?

Ostatnia sprawa - podłączenie. Pytałem w tych sklepach i oni proponują jedynie transport. Podłączenie podobno nie jest trudne, jednak wolałbym nie robić tego sam. Z drugiej strony trudno wezwać speca skoro znając kierowców nie będę wcześniej wiedział, o której dokładnie się pojawi (zwykle są to przedziały 2-3 godzinowe, tyle nie będę u siebie trzymał speca od podłączenia). Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Co do zabezpieczenia - z tego co ja wiem, obowiązkowe jest w piekarniku - jeśli piekarnik jest oczywiście gazowy; natomiast przy palnikach na pewno nie ma obowiązku, dlatego część modeli nie ma.

Co do podłączenia - musisz wziąść osobę z uprawnieniami gazowymi - ze względu na bezpieczeństwo, ale też fakt, że musi Ci on przystawić - po zamontowaniu i sprawdzeniu - swoją pieczątkę na gwarancji - i dopiero z taką podpieczętowaną gwarancją wracasz do sklepu i wtedy sklep Ci wypełnia i pieczętuje gwarancje - mówiąc inaczej - gdybyś zamontował sam, to nie masz gwarancji na kuchenkę.
Natomiast co do umówienia się ... mhhh - a musi to być w ten sam dzień czy zaraz po przywiezieniu ? No bo z fachowcem np. z ogłoszenia umawiasz się osobno - i najpierw musisz mieć kuchenkę na 100 % w mieszkaniu - a z tym transportem też różnie bywa - więc nie radzę na "styk" - że przywiozą do 13 a Ty umawiasz speca też na 13 bo może się okazać, że będą z kuchenką o 14
Sklepy nie świadczą takich usług - co najwyżej w większości jak zapytasz to darzą Ci wizytówkę czy telefon do jakiegoś montażysty od gazu.

Aha - przypomniało mi się !! - palniki - kiedyś Amici miały dwa rodzaje - takie co na wierzchu leży taki "talerzyk" (my takie mamy) i takie co wyglądają jak kiedyś - tzn. jakby zamknięte taką miseczką ... nie polecam tej wersji co my mamy z talerzykami !! One mają taki cienki brzeg - wystarczy delikatnie trącić garnkiem i już się przesunie i musisz poprawić - bo albo nie zapalisz gazu, albo zapalisz i będzie się nierówno palił

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 02.07.2009 o godz. 20:52
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post