Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.07.2009, 21:13   #257
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
(...)

Co do szybkozłącza to pomyślę, chociaż nie wiem, czy będzie potrzebne. Raz na jakiś czas to i zawór można zakręcić, a to znowu dwa razy więcej niż zwykły kabel kosztuje.
Tak .. ale - takie szybkozłącze może prawie każdy samemu odłączyć i załączyć - nie potrzeba żadnych narzędzi i prawie żadnej wiedzy (napisałbym żadnej, ale z doświadczenia wiem, że pewnym osobom zwłaszcza płci pięknej, nawet te super proste sprawy techniczne sprawiają czasem kłopot ) - natomiast klasyczne podłączenie czy na rurkę czy na wąż gumowy - to jednak nie takie proste i bezpieczne przy samodzielnym montażu/demontażu - to jednak jest gaz i z nim trzeba się naprawdę ostrożnie obchodzić - ja tam wiele rzeczy w domu zrobię i niekoniecznie takich na których się mocno znam ... ale np. gazu nigdy poważniej się nie dotykałem i raczej nie zamierzam - choćby ze względu na brak testera do sprawdzenia takiego połączenia - dlatego też uważam, że te szybkozłącze to dobry pomysł.

A co do modeli, które mało się czym różnią - a może są z różnych lat produkcji ? A może coś zmienili w środku ? Dziś niestety zdecydowana większość producentów wypuszcza krótkie serie - 2-3 lata i zmiana - czasem bardziej, czasem mniej widoczna - a dlaczego - z różnych powodów - np. z takich, aby za 5-7 lat stwierdzić - do tego nie ma już części niestety ... kupuj nowe !
Co prawda powyższe dotyczy bardziej sprzętu typu pralki/lodówki itp. - w kuchenkach mam wrażenie nie jest aż tak źle - ale i tak modele choćby wizualnie zmieniają się co kilka lat ...
A inne powody - np. takie aby klientowi zakręcić w głowie ? Albo takie, że laik jak zobaczy, że dana firma ma kilka modeli to stwierdzi "o to dobra marka, bo tyle różnych produkuje" ... co niestety nie musi być sensowne i zgodne z prawdą ...

Pozdrawiam i życzę owocnego zakupu !!
ro29

P.S. Zapytaj na najlepszych w Polsce forum specjalistycznym dotyczącym elektroniki i pokrewnych spraw (wiadomo o jakie chodzi ) - może tam ktoś wyjaśni Ci znaczenie symboli przy danym modelu - czasem tam pojawiają się naprawdę fachowcy i osoby obeznane w sprzęcie.

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post