Kłaniam się wytwornie,
Proszę o poradę...
Mój sprzęt to Sony Vaio FW 21 E
Konfiguracja sprzętowa:
Procesor: 2,26 Core 2 Duo
Pamięć ram: 4GB
Karta graficzna: Radeon 3470 HD
System operacyjny: Vista Home Premium 32Bit
Mam problem z DXVA. Filmy z jego wsparciem odtwarzane są płynnie nawet w jakości 1080p. SUPER. Dźwięk synchronizuje się z obrazem, nie ma żadnych zwolnień ani przyśpieszeń. Czego chcieć więcej.. A jednak pojawił się w tym całym błogostanie jakiś problem. Dotyczy on wyświetlania obrazu poszczególnych klatek - film odtwarzany jest płynnie! ale obraz jest zakłucany jakimś przeplotem klatek. Bez względu na jakość odtwarzanego materiału czy jest to 1080p czy 720p a może nawet zwykłego DViXa - to w tym przypadku podczas odtwarzania szybszych scen widzę jak powstaje coś w rodzaju nakładania się klatek na siebie i tworzą się z tego takie pasy jakby klatki nienadążały za nowymi scenami w filmie (jakby się one nierówno przeplatały). Trudno mi to opisać, nigdy wcześniej czegoś podobnego nie miałem. A tu problem pojawił się od niedawna bo wraz z zakupem notebooka. Zaburza to całą przyjemność oglądania filmów głównie HD. Tyle razy próbowałem to wyeliminoiwać... ale jak - ciągle zadaję sobie to pytanie? Nie znam sposobu [IMG]file:///C:/Users/MARCIN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]Zainstalowałem nawet niedawno najnowsze sterowniki do karty graficznej w wersji 9.4, do hydravison 9.6 i te do avivo 9.6. Nic jednak to nie zmieniło [IMG]file:///C:/Users/MARCIN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]A kiedy wyłączę DXVA i ustawie w programie* domyślne ustwienia wtedy już nie tworzą się takie rzeczy. Obraz jest bez zakłóceń, z tym że traci tylko płynność w przypadku filmów o tej wyższej 1080p jakości i rozsynchronizuje wtedy dźwięk z obrazem - zwalnia ale później przy mniej skomplikowanych scenach nadrabia i wszystko wraca do normy.
Do odtwarzania filmów korzystam z całej masy różnych kodeków:
AC3Filter
K-Lite Code Pack (najnowsze)
FFDshow (najnowsze)
Hali media splitter
Matroska Pack
Core AVC (1.9.5)
Cyberlink (7.XXX, 8.XXX, a nawet 9.XXX)
a jako odtwarzacza używam dwóch:
1) MPlayerC Homme Cinema* - ustawienia dla DXVA: strumień wyjścia - EVR profil własny, Bufor EVR 5, skalowanie: Bilinear, pozostałe Domyślny.
2) KMPlayer - skonfigurowany wg zaleceń poradnika:
forum.cdrinfo.pl/f111/poradnik-hd-kompletna-instalacja-i-konfiguracja-kodekow-i-playerow-79598/
Dalej sobie nie radzę [IMG]file:///C:/Users/MARCIN/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]Potrzebuję pomocy by pozbyć się tych dziwnych przejść podczas odtwarzania z włączonym wsparciem DXVA.
Nigdzie w sieci nie znalazłem analogicznych sytuacji z których mógłbym wziąść przykład..
Pozdrawiam gorąco!
Marcin