Cytat:
Napisany przez Aquapur4
TAK to jest z całą pewnością "tearing" sądząc po screenach, które obejrzałem po wpisaniu tego słowa w wyszukiwarce google-grafika.
Nie potrafię jednak odnaleźć opcji v synch w MPC HC.
Jestem w tym laikiem 
Nie zrozumiałem albo po prostu nie wiem jak znaleźć to co chciałeś mi przekazać w tym zdaniu...
"(ppm w oknie playera>>renderer settings>>vsynch)" - prawy przycisk myszy w oknie mpc hc i dalej się gubię
Mógłbyś mi opisać łopatologicznie, krok po kroku?
W prawdzie już zyskałeś u mnie Duży+ ale gdybyś pomógł mi doprowadzić tą sprawę do końca będę Ci wdzięczny. Pozdrawiam!
|
jeszcze dołączam taki krótki opis:
VSync, czyli Synchronizacja pionowa. Co to ?
Włączona synchronizacja oznacza, ze renderowanie gry (w moim przypadku filmu, wygaszacza ekranu) jest zawsze zsynchronizowane (lub wolniejsze) z wartością odświeżania monitora.. Wyłaczony VSync oznacza, ze gra/film moze generować obrazy szybciej niż monitor odświeża swój obraz.
Wyłączanie synchronizacji pionowej jak to robi sporo ludzi grających w csa, aby mieć więcej fps jest w większości wypadków całkowicie bezsensowne, ponieważ:
- W ten sposób sami siebie oszukujemy. Gdyż te 100 fps, które uzyskamy przez wyłączenie Vsync, nic nam nie da, bo mamy odświeżanie 60hz i nasz monitor wyświetla jedynie 60 fps mimo iż w grze jest 100.
- Wyłączenie opcji synchronizacji pionowej może doprowadzić do tworzenia sie artefaktów wizualnych i efektu ***8220;poszarpania***8221; podczas gry/filmu. Jeśli zauważysz takie efekty, włącz VSync w zaawansowanych właściwościach twojej karty graficznej.
Przy wyłączonej synchronizacji zazwyczaj można zauważyć błędy obrazu.
Standardowo Vsync jest włączone, więc nie polecam wyłączanie tej opcji.
W moim przypadku Vsync w ustwieniach 3D karty graficznej to ustawienie było wyłączone jeśli nie włączy aplikacja. Ale film to raczej 2D bo nic się nie zmieniło, nie ma zmian jeśli włączę bądź wyłączę

A w gry i tak nie gram.