Cytat:
Napisany przez grzeniu
Właściwie to w czym masz problem? Wszyscy mają bazę danych Płatnika na swoim kompie (ja też miałem) i nikomu to jakoś nie przeszkadza. Jakoś nie przyszła mi do głowy taka potrzeba.
|
grzeniu,
choć używam głównie win to jestem przyzwyczajony do tzw. architektury klient-serwer. Czyli swoje komputery z windowsami traktuję jako terminale, a wszelkie istotne dane trzymam i przetwarzam na zdalnych serwerach, opłaconych u różnych dostawców.
Dzięki temu nie muszę martwić się o backup, crash windowsa, awarie sprzętowe, wirusy, trojany i inne losowe przypadki, bo o moje dane dba opłacona firma (oczywiście też w ograniczonym zakresie). Do tego dochodzą też kwestie prawne, czyli np. po moich komputerach pętają się różne mp3, divx, czasem lewe programy, czasem różne działania z nich wykonuję nie do końca zgodne z literą prawa - i nie muszę się martwić co będzie jak mi Policja zabierze komputer, co się stanie z moimi danymi etc
Do pracy w mojej firmie sam napisałem sobie program księgowo-rozliczeniowy (php + MySQL), loguję się do niego przez www i jest super.
Jeślibym miał instalować Płatnika na lokalnym komputerze, to niestety ale musiałbym wydzielić osobną maszynę, zrobić jej system backup etc i kosztowałoby to krocie (nerwów, miejsca, pieniędzy).
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Najpewniej spytaj informatyka w ZUS-ie, tam zawsze taki siedzi i doradza w sprawach Płatnika i elektronicznej wymiany danych z ZUS-em. Ten u nas nawet na czymś się zna...
|
Dzwoniłem, nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie, nawet go nie zrozumiał.