Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.07.2009, 22:07   #1
Anthrox
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.02.2009
Anthrox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Nagrywarka W4D-D4180DB - tuning firmware?

ak w temacie - posiadam tę nagrywarkę Funai, ale z racji ochrony praw autorskich producent był zmuszony wgrać w firmware zabezpieczenie przed kopiowaniem Macrovisiona (np. program ochrony FOTA korzysta z niego)
Mam parę unikatowych kaset, które może z dwie, trzy są w taki sposób zabezpieczone i zależy mi na ich odratowaniu.
Jednak przy próbie kopiowania - po ok. 5 sekundach nagrywarka automatycznie się zatrzymuje przy przerzucaniu na DVD i wywala komunikat, że ze względu na ochronę prawa autorskiego nie może dalej kopiować.
Technicznie jest możliwe skopiowanie takiej kasety, tylko jak zmodyfikować, a potem wgrać firmware, żeby nagrywarki nie uszkodzić - hex edytorem nie ma co się bawić - edycja na chybił-trafił to jedno, ale jeszcze sumy kontrolne...

Ewentualnie, czy jest jakiś kod wklepywany na pilocie, który zdjąłby blokadę?

Jeśli nie ma takiej możliwości - jak skopiować taką kasetę w jak najlepszej jakości ?
Nagrywarka przesyła obraz przez S-Video tylko przy odtwarzaniu DVD - więc pozostaje jedynie przejściówka EURO(SCART)złącze In-Out z chinchami...
Znalazłem takie na allegro - wtedy podłączyłbym nagrywarkę do tunera leadtek w PC (Euro do Video, chinche do tunera), ale tutaj nasuwa się pytanie - czy jeszcze jakiś dekoder (korektor video) za 25 zł musiałbym kupić, żebym bez problemu mógł zrobić kopię na własny użytek ?
No i czy z taśmy wycisnę jak najlepszą jakość?
Ech, bardzo żałuję, że firmware uniemożliwia przegranie...

Ostatnio zmieniany przez Anthrox : 24.07.2009 o godz. 22:10
Anthrox jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online