Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.08.2009, 16:42   #46
nasrudin
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.07.2009
nasrudin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Leo Podgląd Wiadomości
Właśnie rozgryzałem problem - mam ten sam napęd /Slimtype DVD A DS8A1P/ w laptopie Compal JFL92.

Napęd nagrywał mi płytki z prędkością /O ZGROZO :o)/ tylko 800-1000 KB/s, ale nareszcie dzisiaj sie z nim uporałem. Miałem w nim mianowicie firmware CX12, a nowego podobno nie można znaleźć. Znalazłem otóż na forum.rpc1 firmware CX17, który ktoś zgrał uprzejmie ze swojego sprzętu i udostępnił na forum. Ściągnąłem ten firmawe + programy: jako, że jest to napęd LiteON /może nie wszyscy o tym wiedzą/ to działają na niego programy do tych nagrywarek - ściągnąłem EEpromUtility + FlashUtility ze stron codeguys.rpc1.org, a następnie:
1. zgrałem na wszelki wypadek EEPROM nagrywarki na dysk przy pomocy programu EEpromUtility
2. zgrałem na dysk oryginalny firmware CX12 /FlashUtility/
3. wgrałem firmware CX17 do nagrywarki /FlashUtility/
4. zrestartowałem kompa

Zmiana jest baaardzo istotna :o), bo zrobiłem specjalnie taki test:
Nagrywanie na dyskach TDK DVD-R 1-16x /otwarty nowy cake/ danych o wielkości równiutkich 1400 MB /2 filmy divX/
1. z firmwarem CX12 - 27 minut !!!!!
2. z firmwarem CX17 - 6 minut

No i o to mi właśnie chodziło !

Jakby ktoś potrzebował, to mam firmware CX12 oraz CX17, jak również zgrane obydwa EEPROM-y /dla CX12 oraz CX17/ - należy oczywiście wziąć pod uwagę, że te napędy występują w różnych laptopach ale też z różnymi wersjami firmware i te, które mają firmware o oznaczeniu CA.. chyba nie powinny być flashowane firmwarem CX..
Witam! Czy otrzymał ktoś pomoc od tego użytkownika w związku z problemem, który opisał? Mam dokładnie taki problem, który LEO opisał, jednak nie odpowiada na moje maile i prywatne wiadomości. Potrzebny mi ten firmware CX17 oraz programy EEpromUtility + FlashUtility (nie wiem skąd zdobyć). Moja nagrywarka to Slimtype DVD A DS8A1P w laptopie COMPAL JFL92 (sprawdzone w evereście). Proszę o pomoc!!
mój email: nasrudin@op.pl
nasrudin jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online